Скритите рискове за здравето от гел маникюр, за които не знаете. Ето каква е грозната истина

Гел лакът се е превърнал в предпочитан маникюр за ноктите за много жени през последните няколко години, вместо традиционния лак, който е от началото на 90-те. Една от причините е, че гел лакът трае 2-3 пъти по-дълго от обикновения маникюр (до 4 седмици) и се запазва лъскав и траен, докато не го махнете.

Звучи добре и безобидно, нали? В действителност, гел маникюрът може да продължи толкова дълго, защото ноктите седят под ултравиолетова (UV) светлина няколко пъти по време на процеса на маникюра и това позволява на гела да изсъхне по-бързо.

Ако сте човек, който често си прави гел маникюр, просто помислете колко пъти вашите нокти са били изложени на (UV) радиация.

Ето историята на жена, който прави рутинно маникюра си и развива рак на кожата, меланом от него.

Нейна приятелка Лорън Ан разказа: „Една от най-добрите ми приятелки си прави гел маникюр редовно, като много от нас.

Преди поставянето на нейната диагноза не бях обмисляла твърде много за опасностите от ултравиолетовата светлина, толкова близо до пръстите / ноктите, особено при някои доста по-нови химически съединения върху тях. Тя се излекува, защото БЛАГОДАРЯ НА БОГ е достатъчно умна, за да отиде при дерматолог, който я диагностицира с рядка форма на рак и й направи операция. Въпреки че много й липсва маникюрът, тя е щастлива, че ракът не се разпространи.

Жената е разбрала за рака на кожата, преди да се разпространи навсякъде и предупреждава всички останали, които често си правят гел маникюр, за да запомнят вредния отрицателен ефект от UV радиацията.

Какво представлява меланома?

Меланомът е най-честият вид рак на кожата. Той се развива, когато увредените клетки, наречени меланоцити, нарастват неконтролируемо. Меланоцитните клетки съдържат пигмент, наречен меланин и потъмняват кожата, когато са изложени на ултравиолетова радиация от нощни лампи, солариуми и слънце.

UV радиацията може да доведе до преждевременно стареене на кожата и най-лошото, рак на кожата. Всъщност хората, които използват солариум преди 35-годишна възраст, увеличават риска от меланом със 75%.

Симптоми и лечение на рак на кожата при меланома

Ето кое може да ви помогне да определите дали имате необичаен растеж на кожата Ви и дали може да бъде меланом.

Асиметрия: Бенката има неправилна форма.

Граница: ръбът не е гладък, а неправилен или изпъкнал.

Цвят: Бенката има неравномерно засенчване или тъмни петна.

Диаметър: Образуванието е по-голямо от размера на гумата за молив.

Развитие или издигане: Точката се променя по размер, форма или текстура.

Единственият начин да се уверите, че бенката не е меланом е да го прегледа лекар.

Лечението на рак на кожата на меланома варира в зависимост от етапа, в който е ракът. Хирургията за отстраняване на рака често е решение, както и химиотерапия или радиация също могат да бъдат необходими за отстраняване на раковите клетки.

Съвети за най-безопасния маникюр

Вероятно смятате, че отсега нататък ще преминете към обикновен лак, за да избегнете опасността от гел лак, когато ноктите ви са под лампата. Въпреки че това може да изглежда като по-добър вариант, обикновеният лак за нокти има свои собствени опасности.

В изследване, което е проведено за токсични химикали при 24 жени, 100% от участниците са показали признаци на трифенил фосфат (TPHP) след 10 часа нанасяне на лак за нокти. Тази статистика е тревожна, защото TPHP нарушава човешката ендокринна система, която контролира нашите хормони и представлява сериозни рискове за здравето на всеки, който е изложен на нея.

Това, което препоръчваме е да използвате нетоксичен лак, като за щастие има такива марки.

Бъдете изключително внимателни при излагането на ултравиолетови лъчи, независимо дали става дума за предпазване на кожата ви от вредните лъчи на слънцето, солариум и избор на по-безопасна рутинна грижа за ноктите. Това ще намали риска от поява на меланома на кожата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *