Скулптури на ЮЗУ преподавател красят един от най-тузарските комплекси на Черноморието, управляван от дъщерята на Маджо – Йоанна Михалева

След София се оказа, че и Слънчев бряг има своите Орлов мост и Лъвов мост. Двете скулптурни групи са част от един от най-луксозните комплекси в курорта – 5-звездния “Хелена Ризорт”, който в момента се управлява от дъщерята на Маджо – Йоанна Михалева.
Орлов мост е реплика на този в столицата с типичните римски колони, върху които са кацнали величествените птици пазители. Скулптурите на 4-те лъва на Лъвов мост са творби на почетния гражданин на Радомир проф. Евгений Кузманов. Четирите лъва са с дължина 1,80 м, всеки е различен и са поръчани от собственика на комплекса. Красят мост над река, минаваща през комплекса.
Проф. Евгени Кузманов е роден на 13 май 1941 г. в Радомир. Завършил e скулптура в Национална художествена академия “Николай Павлович” – София. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Националната художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия, Русия. Преподава скулптура в Катедрата по изобразително изкуство в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград.
Разностранният талантлив творец е автор на 11 книги – романи, повести, разкази. Носител е на наградата “Гравитон” (1996) за фантастика и на голямата награда от Третия национален конкурс “Развитие” за 2000 година за романа му “Виявици и фучавини”, в който героите са радомирци.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *