Скъпоплатена армия от 2435-ма застъпници пуснаха партиите в Благоевград на вота, над 170 000 лв. налети, за да може всеки кандидат за местна власт да е обгрижен от поне 5-има наблюдатели

Скъпоплатена армия от 2435 застъпници, наблюдатели и представители на партии и инициативни комитети вчера налази секционните избирателни комисии в Благоевград, за да съблюдава дали се зачитат правата на хората, които им плащат. Тъй като в изборите участваха 12 кандидати за кмет и 463-ма за общински съветници, сметката показва, че за всеки от тях средно са работили по 5,12 застъпници.

Задачата им бе да наобикалят през деня избирателните секции и да следят евентуално за нарушения, а вечерта да изчакат пред някоя секция приключване на изборния ден и след като получат копие от избирателния протокол, да изтичат в съответната централа, за да го предадат. За този труд всеки от тях е получил или има обещание да вземе средно по 70 лв. Това означава, че само за застъпници в Благоевградска община политическите централи и инициативните комитети са похарчили 170 450 лв.

В Благоевград най-голяма бе застъпническата гвардия на партия МИР, която имаше и кандидат за кмет в лицето на адвокат Албина Анева – 227 души. Следваше я Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) – 216-те застъпници и представители на досегашния ОбС председател Радослав Тасков успяха не само да покрият всички избирателни секции в общината, ами и половината да ги дублират. ВМРО-БНД, която прати на терен 90 застъпници и 119 представители на партията, за да гонят интересите на войводите и кандидата им за кмет Иван Ризов, се подреди трета. На фона на тези цифри другите големи партии направо се изложиха – „БСП за България” регистрира в ОИК застъпници и наблюдатели 5 пъти, но успя да докара бройката „само“ до 204 души. Като се има предвид обаче, че независимият кандидат за кмет, подкрепен от червените – Румен Томов, разполагаше персонално с 62-ма застъпници, социалистите май все пак бяха №1 в тази своеобразна класация. Кандидат-съветниците на партия АБВ, които бяха едни от тези, които официално подкрепиха кандидат-кмета на ГЕРБ, се застраховаха със 181 застъпници. ГЕРБ изостана доста със 148 души.

В групата „100 и отгоре“ се наредиха още Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 135 души, БЗНС с представителя си Венцислав Кавазов – 113, „Нова алтернатива“ – 130, играещата само за съветници „Глас народен“ – 100, а Партия на зелените /„Воля“/, която издигна кандидата за кмет Андон Тодоров, със 119 застъпници. 1 по-малко имаше ДПС.

Сред тези, които вчера развързаха кесии, беше и независимият кандидат за общински съветник Венцислав Сотиров, който първоначално пусна в ОИК списък със 100 имена на хора, които ще представляват интересите му към едното от общо 41 места в ОбС – Благоевград, после добави още 1 застъпник.

Само с по 1 застъпник в местните избори се включиха партия НДСВ и кандидатите за селски кметове Методи Цонев – на Покровник, и Лефтер Едипов – на Церово.

Партиите наистина съсредоточиха усилията си към областния център на Пиринско, но не пренебрегнаха и останалите общини в областта. В Банско например най-много застъпници и упълномощени представители регистрира представляваната от Димитър Русков партия НДСВ – 51 души, а ГЕРБ, ВМРО, „Воля“ и БСП се ограничиха с 21 до 24 представители на страничните столове в секционните комисии.

В Белица на застъпници бяха раздадени само 23 баджа, от които 17 получиха хората на ДПС, а 5 – на БСП.

В Гърмен, където за местната власт се хвърлиха 7 кандидати за кмет и 11 съветнически листи, най-силно се застрахова ДПС с 23-ма застъпници, срещу едва 2-ма на НДПС. ПП „Български демократичен център“ прати да следят за изборни нарушения 22-ма души, а Партия на зелените – 20, но пък в Гърмен общо 10 партии се включиха в застъпническата надпревара.

Въпреки че в Гоце Делчев всички социологии вещаеха сигурен пореден мандат на кандидата на БСП Владимир Москов, червените се застраховаха и с най-много наблюдатели на изборния процес – 168. Втора се нареди местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО-БНД, ССД) с 46, а след нея останаха и ДПС, и ГЕРБ.

В Петрич застъпници в общината пратиха 18 партии и коалиции, като безспорен първенец бе ВМРО със 107 наблюдатели. Партията, която издигна и кандидат за кмет в лицето на Стоян Божинов, подходи доста сериозно към изборния резултат, след като в последния момент превантивно смени всичките си членове на СИК-овете, да не би някой от тях междувременно да е попаднал под влияние на друга политическа сила. ГЕРБ отговори на предизвикателството с 94-ма застъпници, а ССД – с 83-ма. Умерена застъпническа гвардия от 44-ма души пусна и Местна коалиция /прекръстена от петричани на Милионерската коалиция/ „Никола Петков /Движение за права и свободи, Българска социладемократическа партия/ с 44-ма застъпници.

В Сандански хората на Яне Янев от РЗС участваха със 145-има застъпници, ВМРО – 148, а ГЕРБ – 68.

Изборите в Симитли минаха без особени харчове заради участие в надпреварата за кмет само на Апостол Апостолов. От едната спортна злоба тук застъпници на изборите изпрати една-единствена партия – ГЕРБ, и то едва 15 души.

В Сатовча традиционно една срещу друга се изправиха ДПС и НДПС – всяка от тях с по 44-ма застъпници и упълномощени представители, а в Якоруда освен скромните 16 представители на ДПС, следящи да не бъдат накърнени интересите на Нуредин Кафелов, имаше само 2-ма от партия „Воля“.

Любопитното на тези избори е, че застъпниците и политическите представители за пръв път бяха разконспирирани като наемници, без всякакви скрупули да представляват не тази партия, на която симпатизират и чиито идеи изповядват, а тази, която им плати. В Петрич и Симитли например в последния момент общинските избирателни комисии направиха смени на партийната принадлежност на общо 20-има членове на секционни избирателни комисии. Сред застъпниците пък десетки бяха отхвърлени от общинските комисии в цялата област, след като се оказа, че вече са регистрирани като такива на други партии, тоест направили са си стабилна презастраховка и са се писали към повечко политически сили, за да не останат на сухо.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *