HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

„Скърцащите стави“ – кога има повод за тревога

Скъцране, прещракване, пукане или просто странен звук от ставите. Познато, нали…

Казано с различни думи, явлението всъщност е едно и също. Ако понякога чувате звуци, когато ставате от леглото или вървите, това може да не е повод за тревога. Ако скърцането е постоянно и достатъчно силно, че да го чуят и околните, това вече може да е предупреждението на тялото за по-сериозен проблем.

Вижте как можете да тълкувате щракането, проявено от различна част на тялото:

ЧЕЛЮСТ

Според различни проучвания поне 10 процента от хората могат да чуят въпросното пукане, когато раздвижат челюстта си. В повечето случаи в това няма нищо тревожно. Ако щракането е болезнено обаче, вече може да се говори за симптом. Според медици една от причините може да е състояние, което се дължи на мускулно напрежение от стрес. То кара хората да „скърцат“ със зъби и докато спят.

РАМЕНЕ

Пукането в раменете зависи от възрастта. Ако се проявява често на млади хора под 35 години, може да се дължи на състояние, известно като хлабави или хиперподвижни рамене. Тази нестабилност на ставите обикновено е следствие на нараняване на раменните мускули. Ако скърцането е при възрастни обаче, може да се окаже, че те имат възпаления на ставите, които карат тялото да издава звуци.

КИТКИ

Голяма част от хората по света обичат да си пукат кокалчетата на ръцете. Битува схващане, че е вредно. Според различни проучвания обаче това не е така. В този момент обаче в тялото настъпват интересни промени, на които се дължи въпросното изпукване. Медиците го обясняват така – когато хващаме пръстите, за да ги изпукаме, се разтяга „малка торбичка“, пълна с предпазна течност, и налягането в нея се променя. Това предизвиква отделянето на мехурчета от естествени газове, при което от кокалчетата на пръстите се издава пукащият шум.

ГЛЕЗЕНИ

Тук силата на щракането е от важно значение, защото служи за насока. Най-силният звук от ставите се издава при скъсване на ахилесовото сухожилие. То може да се дължи на разтягане, стара травма, възпаление или изтъркване. По-тихо прещракване се чува при увреждане на сухожилията около глезена, обикновено от изкълчвания. Силно прещракване – вероятно сме навехнали глезена. Това обикновено се получава, когато например се стъпи на някакъв ръб и глезенът се превие. При разтегляне не се чува никакъв шум.

KОЛЕНЕ

Постоянното пукане на коляното, когато вървим, може да е симптом за скъсан хрущял. Често срещано явление е при спортистите, които натоварват ставите много повече. Ако обаче скърцането идва с болка, може да е симптом за артрит.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *