Слагат “цедка” на кандидатите да строят къщи за гости с европари, за 3 г. само в Разложко са издадени 41 разрешителни

Къщите за гости няма да бъдат приоритет за финансиране по стратегиите, прилагани от СНЦ “МИГ – Разлог”(Сдружение с нестопанско цел – Местна инициативна група-Разлог) през следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. В тази връзка още при изготвянето на стратегията си “МИГ – Разлог” е поставило ограничаващо условие за проекти, предвиждащи изграждане на места за туристическо настаняване. За разлика от миналия програмен период, през този ще бъдат допустими само проекти на кандидати, които вече развиват туристическа дейност на територията и могат да докажат равен или над среден брой реализирани нощувки за предходен отчетен период съгласно регистъра на общинската администрация за отчитане на брой нощувки в туристическите обекти. Другото ново е, че с предстоящото изменение на Наредба 22/2015 г. се ограничава финансирането чрез стратегиите за местно развитие на “къщи за гости” до 50 000 лв., а не както досега – до 200 000 лв.
През последните години в Разложко се изградиха десетки къщи за гости, голяма част от които бяха финансирани именно с европейски средства. Общо 41 разрешителни за строеж на къщи за гости или за релакс, основно за Разлог и Баня, са издадени само през последните три години от община Разлог. През 2015 г. са издадени 11 броя разрешителни, през 2016 г. те са 18 и от началото на тази година до настоящия момент броят им е 17.

От разрешителните, издадени миналата година, прави впечатление, че расте интересът към местността Писаната църква край Разлог. Почти 1/2 от издадените разрешителни, или общо 8, са за изграждане на къщи за гости именно там. Всички са издадени на фирми, а от справка в Търговския регистър прави впечатление, че на седем от тях предметът на дейност е осъществяване на проекти по програми на ЕС и само една е с предмет на дейност селски туризъм. Интересен е още фактът, че десетките къщички, изградени в района на голфа, фигурират като жилищни сгради, а не като къщи за гости.
Шест са къщите за гости, финансирани и изградени в Разложко през предходния програмен период по Програмата за развитие на селските райони чрез “МИГ – Разлог”. Общата стойност на финансираните проекти възлизат на 718 512 лв.
Една от къщите за гости, получила финансиране, е “Огнянова къща”, която носи името на собственика си Георги Огнянов. Къщата се намира в с. Добърско, в полите на Рила планина. Въпреки отдалечеността си от административния център Разлог селото в последните години е предпочитано място за отдих заради чистия планински въздух, красивата природа и не на последно място – средновековната църква “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.
Собственикът Георги Огнянов сподели: “За нас това е добра инвестиция и един добър семеен поминък. Не мисля, че когато петте години изтекат, ще преустановим дейност. На този етап смятаме да продължим да работим и занапред. Направихме къщата с тази цел, защото в село като нашето няма много възможности за работа. През лятото има доста туристи, които отсядат в селото за няколко дни. Това са хора, които обичат да обикалят планината, правят си разходки и посещават различни интересни местности около селото”.
Къщата, която разполага с общо 23 места за настаняване, е направена с финансиране от 122 876 лв. по европроект.

Другата финансирана къща – “Асенова къща”, се намира в едно от малките селца в община Разлог – Годлево. Тя също носи името на собственика си Асен Крайнов. Преди да получи финансиране, тя е експлоатирана като семеен хотел. С получената субсидия от 190 878 лв. е извършено пристрояване и надстрояване на съществуващите двуетажна къща и гараж и е закупено обзавеждане и оборудване. В резултат на реализирания проект къщата е разширена до капацитет от общо 34 места за настаняване, като 14 от тях са в резултат на проекта. Днес “Асенова къща” успешно продължава да функционира като такава, също със заявка да продължи и занапред.
Две от къщичките, финансирани по програмата, са собственост на Анастасия Чобанова. Те са изградени в района на Голфа край Разлог, в близост до Писаната църква. Къщите са тип “Log Hoouse” и са изработени изцяло от дървени трупи, всяка с капацитет от шест места за настаняване. По проекта, чиято стойност е 170 134 лв., са извършени само строително-монтажни дейности.

Сред финансираните с европари къщи е и тази на Таня Копанарова от Разлог – къща за гости “Баба Къта”, в близост до центъра на Разлог. Тя е с най-малко финансиране – 79 347 лв. Със средствата са извършени монтажни дейности, изградени са барбекю и ограда, монтирана е сауна и е обособен детски кът. Закупени са и три велосипеда за планински походи.
Шестата къща също се намира в Разлог – на изхода на града, в посока Бачево. Тя е собственост на Костадинка Кърджиева и е предназначена за по-заможни туристи.
Всичките къщи и до днес продължават да се експлоатират като такива. Заради големия брой места за настаняване, разкрити през последните години в Разложко, и по решение на участниците в планирането на стратегията на “МИГ-Разлог” в настоящия програмен период ще се насърчават и финансират приоритетно малки производства. В сферата на неземеделските икономически дейности приоритетна ще бъде подкрепата за проекти на съществуващи и новосъздадени микропредприятия, генериращи работни места за местните хора. Ще бъдат финансирани и земеделски производители, които искат да започнат нов тип дейност. Приемът на проекти на потенциални кандидати за финансиране трябваше да стартира този месец, но поради причини, свързани с необходимостта от синхронизиране на нормативни документи на национално ниво, включително и по отношение на приложимите режими за държавни помощи по мерки, финансирани от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, приемът ще започне през следващата година.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *