Сладкиш с крем от ябълки и тиква

Необходими Съставки

ЗА БЛАТА

яйца – 3 бр.

захар – 1 ч.ч.

олио – 50 мл

кисело мляко – 1 в.ч.

сода бикарбонат – 1/2 ч.л.

бакпулвер – 1/2 ч.л.

ванилия

брашно – 2 ч.ч.

КРЕМ

тиква – 3 с.л. сварена

ябълки – 1 бр. голяма

захар – 3 – 4 с.л.

масло – 1 с.л.

царевично нишесте – 1 – 2 ч.л.

ЗА ДЕКОРАЦИЯ

настърган шоколад

мента – листа

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавят се олио, киселото мляко с разбита в него сода и бакпулвер, ванилия и накрая брашното.

Разбърква се на кексова смес и сипваме в тавичка върху хартия за печене. Печем блат в загрята фурна 180 градуса до суха клечка и изваждаме върху решетка да се охлади.

С нож се нарязва на квадрати. Приготвя се крем за сладкиш, като за целта се загрява масло в малко тиганче да се разтопи.

Ябълката и тиквата се обелват и нарязват на малки, тънки парчета. Добавя се захар в маслото и се бърка с дървена лопатка за 2-3 минути.

Добавят се парчета от ябълка и тиква, и наливаме вода около 100-150 мл. Варят се, докато омекнат и с вилица се намачкват.

Може и да се пасира, но аз исках да има малки парченца, не гладка каша. Царевично нишесте се разбърква с малко вода и се сипва в тигана.

Разбърква се и когато се сгъсти, сваляме от котлона. Намазваме нарязаните квадрати с крем. И подреждаме като торта. Поръсваме с настърган шоколад и хапваме за десерт.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *