След активна обмяна на рецепти по телефоните и Фейсбук жени от 30 читалища в Кюстендилско показаха величието на хляба на празника „Панагия”

Над 30 читалища от Кюстендил и селата аранжираха щандове в градинката при Обреден дом с обредни хлябове и така станаха част от 12-ото издание на културния форум “Панагия”- въздигане на хляба, което се провежда в града.

Изложението на различни печива събра стотици жители и гости.  Участниците подредиха маси, на които представят сръчността на кюстендилските жени при приготвянето на ритуални хлябове, старинни вещи и предмети, свързани с Богородица. По традиция бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие и на „Многая лета” изпя отец Стефан. Със своя баница се представи и председателката на Регионалната занаятчийска камара Даниела Стоянова. „Ходих на уроци при Бойка от село Пиперков чифлик. Научих се да правя баница, ама не теглена, а с точилка. Имам си и т.нар. краг /дървен кръг/ за омесване на баница. Той обаче нещо се отцепи от едната страна, та мисля да си търся друг”, сподели Стоянова.  Баницата бе на щанда на читалището на село Пиперков чифлик, тъй като със семейството на дългогодишния кмет Стефан Котев я свързва близко приятелство.

  Атрактивни бяха и тестените изделия на щанда на село Коняво. Там имаше просфора, декорирана с печат, който жена от селото си го пазела от време оно. 

„Най-отличителната част на просфорните хлебчета е печатът, поставен върху тях. Те са кръгли и повърхността им е разделена на няколко полета, очертаващи кръст. В централна част се поставя най-важният символ, така нареченият Агнец – Божият син. Това е квадрат, разделен от кръст, в който са изписани буквите ИС и ХС, а под тях НИ и КА. Знаците са на гръцки и означават Исус Христос Побеждава. От дясната страна се поставя символът на Пресветата Богородица и знаците OM – от гръцки Божия майка, и символ копието. От лявата страна са символите на Деветте чина Божи угодници: ангели, пророци, апостоли, светители, мъченици, преподобни и др. Добавят се частици за духовната и светската власт, за живи и покойници”, разказват още от читалището в селото.  „Сами си направихме питите и баниците. 7-8 изделия предлагаме. Имаме си и изградена организация. Емилия /библиотекарката на селото / меси, а аз украсявам, тъй като това ми се отдава”, допълва момиче от читалищното настоятелство. Традиционно сред най-изпипаните щандове бе този на читалище „Съгласие” в село Жабокрът. „Освен зелниците, сме направили и мъфини, малки кроасанчета. Най-вече и нашия зелник, който е лицето на селото, защото нашето читалище прави празник на зелника. А в питката ми помогна дори и моята внучка Марая. С мен е от тригодишна. Украсили сме си щанда с цветя, те са богатството на хората. Плодове – диня, грозде, които са символи на Богородичния празник. Цял ден ни отне подготовката, жените си кореспондирахме по телефон, месинджър, Фейсбук, за да си обменяме рецепти. Много активна читалищна дейност”, допълва председателката Милена Стоименова.

 Здравка Таскова от село Драговищица обяви, че жените в селото са се постарали да представят пити, месени в по-специални случаи. „Имаме зелник, което е характерно за нашия край. Когато хората навремето са жънали и са вършели работа, като са събирали аргатите, това е било нещото най-хубаво за работниците”, добави Таскова.

На голям интерес се радваше и щандът, на който деца месеха питки заедно със служители от отдел „Култура и духовно развитие” и след това ги печеха в пещ на дърва.

15 август е Успение на Пресвета Богородица и Кюстендил отбелязва “Панагия” – въздигане на хляба. Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил.
Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Трите пити, омесени в сряда в двора на черквата в село Раждавица, бяха раздадени. От едната си чупиха всички, присъстващи на празника в градинката пред Обредния дом, другата беше за кмета-домакин на село Раждавица Стоян Ръждавички, и третата остана за църквата.
Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на Успение Богородично, представлява културна изява за представяне на българската православна традиция и черковното художествено и певческо изкуство.
На тази дата по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита, и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *