Емблематичният площад „Цигането” ще се продава с конкурс, стартова цена е 170 хил. лв.

След близо час дебати общинските съветници в Дупница сложиха на тезгяха два апетитни имота за продан. Култовият за ромската общност в кв. “Горна махала” площад  “Цигането” беше обявен за продажба чрез конкурс със стартова цена 170 000 лв. Тази точка от дневния ред на сесията предизвика дебат как да се продаде имотът – чрез търг или конкурс. Председателят на Икономическата комисия в местния парламент Вергил Кацов обяви, че на заседание на комисията е взето решение имотът да се продаде чрез търг, а не чрез конкурс, като се мотивира: “Продажбата чрез явен търг е по-удачна за общината, основната тежест на търга трябва да пада върху цената на имота, а останалите проценти да са свързани със социални дейности, брой работни места… По време на заседание на комисията служителка от общината сподели пред нас, че има “фалшиви” участници в търговете и конкурсите, които предлагат пари на останалите кандидати, за да се откажат от дадената процедура. И аз съм имал такива случаи”, заяви В. Кацов .

Училището в с. Бистрица, обявено за продан

Малко след изказването си обаче той промени мнението си и заяви, че е съгласен продажбата да стане не с търг, а с конкурс с явно наддаване, но да се вмъкнат условията, които той предложи.

Георги Градевски от “Глас народен” поиска от кмета на общината първо да предложи имота за продан на наемателите на магазини, които са разположени върху него.

Кметът на Бистрица К. Огненски

“На “Цигането” има наематели, които от 20 г. имат магазини. Сега изведнъж те трябва да затворят обектите си и да останат без работа. Другото ми предложение, ако се продава имотът, то да стане чрез публичен търг, иначе излиза, че общината бърза да го продаде на определено лице”, заяви Градевски.

Спор между общински съветници по време на почивката

Кметът М. Чимев отговори, че договорите на 9-имата наематели са изтекли преди две години, а и те са били с условието, докато не се появи инвеститор. Деветте магазина плащали на година по 1000 лв наем.

След дадена от председателя на ОбС Костадин Костадинов почивка от 10 минути на местните парламентаристи, за да се изяснят нещата извън залата, се премина към гласуване. Мнозинството общински съветници гласуваха да се продаде имотът чрез конкурс.

За продажбата на затвореното училище през 2012 г. в с. Бистрица общинските съветници гласуваха без дебати, като стартовата цена на имота е 170 000 лв.

Георги Градевсски от “Глас народен”

Общинските съветници поискаха от кмета на с. Бистрица да им разясни за каква инвестиция става въпрос. К. Огненски представи протокол от селско събрание, проведено обаче преди години, че хората са дали съгласие училището да бъде продадено. В двора на училището, който е около 7 дка, инвеститор е изявил желание да построи старчески дом и туристически обект.

Както “Струма” писа, преди няколко години дупничанин, собственик на голяма пътническа транспортна фирма, поиска да купи училището и да построи старчески дом. По този повод тогава бе свикано общоселско събрание, протоколът от което  беше представен вчера на ОбС. Инвеститорът обаче  не се съгласи с цената, която беше определена от общината за имота тогава, и се отказа да го купи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *