След взети проби от река Драговищица! Кметът П. Паунов: Замърсявания от оловно-цинковата мина в Сърбия не са стигнали до района на Кюстендил, но основание за тревога има, сезиран е и премиерът

До района на Кюстендил не са достигнали замърсявания от оловно-цинковата мина в Сърбия. Това показват пробите, взети от река Драговищица и притоците й, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод сигнали от еколози за потенциална опасност за Земенския пролом и за района на Кюстендил.

Както „Струма” писа, еколозите твърдят, че отпадни води от мините за олово и цинк “Подвирове” в село Караманица и “Благодат” в село Мусул замърсяват притоците и на река Драговищица. Планинската пъстърва и други представители на речната фауна са изчезнали, добитъкът вече не иска да пие вода от планинските рекички, които вследствие на изливането на отпадните води от производството на концентрирана руда са оцветени в бяло.

“Взети са проби. Към момента няма притеснителни отклонения, но обяснението за това е заради тогавашно пълноводие и всъщност тази река се влива, с още две-три реки се събират, за да пристигнат на наша територия. Тревогите са основателни. Уведомени са всички компетентни органи. Премиерът също е уведомен. Ще направим необходимото, разбира се, чрез народния представител и областния управител, също достигна и до неговото знание”, обяви още кметът на Кюстендил.

За предстояща екологична катастрофа в района на Кюстендил, Земен, Трекляно и за вече настъпила катастрофа в района на Босилеград предупредиха още в началото на октомври от сдружение „Балканка”. Те изпратиха вече своите притеснения с нарочни писма до канцеларията на президента, на омбудсмана, на ресорните министерства, както и на съответните кметове в Югозапада.

„Засегнати са всички подземни водни тела и всички главни повърхности на водни обекти в района на река Струма, надолу при язовир „Пчелина” при село Лобош, Радомирско, огромна част от водосбора на Треклянска река и поречието на река Драговищица над и под границата с Република Сърбия”, твърдят от сдружение „Балканка”.

Замърсяването идва от мината за добив на оловно-цинкова руда в село Караманица, без да има изградено хвостохранилище, обясниха от екологичната организация. Всички отпадни води от мината се изхвърлят непречистени в река Караманичка, приток на Бранколачка, която пък е приток на Драговищица. По реката тече бяла каша и цялото корито е побеляло от отлаганията. Под мината има изградени три мини ВЕЦ-а и още три се строят. Сръбското министерство на околната среда е разрешило мината да работи без ОВОС, твърдят  още от сдружение „Балканка”.

Местните са притеснени от драстично нарасналия брой на раковите заболявания в общината и честите смъртни случаи. Българският лекар Владимир Янев, един от тримата задържани от сръбската полиция преди месеци, докато преглежда пациенти от Западните покрайнини, който често посещава Босилеград, не крие тревогата си.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *