СЛЕД ВНЕЗАПНА ПОЛИЦЕЙСКА ПРОВЕРКА! Собственикът на каравана „Фантастико“ глобен 4000 лв.

Благоевградският бизнесмен Лъчезар Киров бе глобен с 4000 лв. заради 17 кутии македонски цигари. Папиросите от популярната марка „Карелия“ са открити в караваната му „Фантастико“ при внезапна проверка на полицаите Явор Коев и Илко Йорданов. Двамата униформени посетили кафенето, намиращо се на гърба на НТС в Благоевград, и иззели кутиите от стелажа с протокол. След проверката на собственика на караваната е съставен акт за административно нарушение за това, че като управител на фирма „Джани-66” ЕООД е държал акцизни стоки. Дължимият акциз за 17-те кутии цигари бил 54 лв., а двойният му размер възлиза на 108 лв.

Случаят не се смята за маловажен, тъй като двойният размер на дължимия акциз надвишава сумата от 50 лв. Началникът на Митница Югозападна наложил имуществена санкция от 4000 лв. на търговеца и го лишил от правото да упражнява дейност за 1 месец. Бизнесменът си платил чинно сумата, затворил кафенето, след което обжалвал наказателното постановление в съда.

В хода на процеса са разпитани като свидетели полицаите, които в показанията си потвърждават констатираните от тях нарушения. Като свидетел е допуснат клиент на караваната, който твърди, че същия ден цигарите били оставени от македонец, който нямал български пари и отишъл да развали евро.

Районният съдия счита нарушението за доказано, но намалява санкцията на 1000 лв., тъй като тя е променена от законодателя след последната редакция на Закона за акцизите и данъчните складове. Решението може да се обжалва пред Административен съд.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Кмето

    Ако признаят, че македонец ги е оставил в караваната… македонецът как ги е пренесъл през границата? Значи митницата да се самоглоби!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *