HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

След година и половина жалби и избори адвокатите в Кюстендил с легитимен шеф – Р. Антимов, мандатът му изтича след 6 месеца

След година и половина жалби и два неуспешни вота Кюстендилската адвокатска колегия вече има легитимен председател – адвокат Румен Антимов.

Това е решението на Върховния касационен съд /ВКС/, макар че официално Антимов ще встъпи в длъжност едва когато документите от съда пристигнат в Кюстендил, казаха от колегията.

Изборът на Антимов бе обжалван от адвокатите Илиан Хаджийски и Анита Пешева. Въпреки че съдиите от ВКС направо откриха безброй нарушения на процедурите, върховните магистрати постановили, че изборът на Антимов е законен, още повече че той спечели и двата пъти мястото на председател на адвокатурата.

Съдиите във ВКС били учудени, че именно адвокати – призвани да спазват закона и да защитават гражданите, са го нарушили.

Преди няколко месеца от Висшия адвокатски съвет обявиха първия избор на председател на Адвокатската комисия за нелегитимен и накараха адвокатите в Кюстендилско да правят нови избори. Върховните съдии установили, че нарушенията започнали още с изготвянето на бюлетините, които според приетите документи трябвало да бъдат по една за двамата претенденти за председател и поотделно за избора на ръководни органи на колегията.

„При нас беше една интегрална бюлетина, което е в противоречие с методическите указания на Висшия адвокатски съвет”, обясниха участвалите в избора юристи. Освен това комисията по избора пропуснала да направи отделни бюлетини и за другите видове избори, както и да състави т.н „списъци на пълномощниците”, каквито са задължителни по закон, казаха още членовете на адвокатската колегия. Адвокатите пропуснали да си набавят „независими юристи”, които да присъстват на запечатването на урната, отварянето, след края на изборния процес и по време на предаването й на един от нотариусите в града, който я съхранявал през нощта на събота срещу неделя, тъй като адвокатите гласуват в продължение на два дена, от събота сутринта до неделя в 17 часа, когато приключва вотът.

Адвокатурата в Кюстендил е в патова ситуация от края на месец януари 2016 година, когато изтече мандатът на бившия вече председател на АК – Кюстендил Васил Иванов. Положението нямаше да бъде толкова тежко, ако Иванов можеше да изпълнява функциите си до избора на нов председател, но преди месеци той бе избран за омбудсман на община Кюстендил и официално замрази членството си в колегията, а преди няколко месеца и напусна редиците й. По време на първия вот Антимов „победи” колегата си адвокат Емил Велинов, а втория път – опонента си Константин Дингозов. Малко след като стана ясно, че и вторият избор е обжалван, адвокат Антимов заяви: “Очаквано. Едни печелят изборите, а други ги обжалват”.

Парадоксът е, че въпреки че вече е официално спечелил, новият  председател адвокат Румен Антимов ще управлява гилдията само шест месеца до края на месец януари, когато по закон изтича мандатът му и трябва да има нови избори.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *