След година и четири месеца работа 720-те ученици на благоевградското VIII СУ наредиха великденски базар, откри го Неврокопският митрополит Серафим

Изложба-базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява“ беше открита вчера в VIII СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград. Инциативата се провежда за 16-и път и обикновено е посветена на Рождество Христово, но заради пандемичната обстановка бе отложена и сега се съчетава с предстоящите великденски празници. Специално за събитието в училището дойдоха Неврокопският митрополит Серафим и началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, а сред гостите бяха директорите на столичното 81-о СУ „Виктор Юго” Елена Налбантова, на благоевградското V СУ „Георги Измирлиев” Мария Тричкова, учители, родители.

„Целта на изложбата-базар е първо да възпитава децата в благотворителност, което е едно от най-важните християнски и общочовешки ценности. За съжаление не успяхме да открием събитието, превърнало се в традиция за училището ни, през месец декември, но мисля, че колегите учители и учениците ни този път са надминали себе се с изключително майсторските и изкусно направените предмети, които са в изложбата”, сподели директорът на VIII СУ Сергей Биров и поздрави преподавателите по изобразително изкуство Димитрина Гошева, Мариела Тренчева, логопеда  Мария Тренчева и учителя по религия Мирела Кючукова, който заедно с талантливите и креативни ученици са в основата на инициативата.

„Най-голямата радост е училищата да бъдат пълни с вашите жизнерадостни лица и да ви виждаме заедно. Радвам се и че има вече установена традиция във вашето училище да се работи по отношение на благотворителността, която е сред най-важните християнски добродетели”, обърна се към учениците Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим и им пожела светли и радостни дни, здраве и успехи в учението.

Впечатляващ е фактът, че в подготовката на базара се включват всичките 720 ученици на VIII СУ. В продължение на година и четири месеца, или от миналата Коледа, децата и учителите им са изработили близо 100 различни уникални артикула, които сега са подредени в изложбената зала. Със събраните средства се подпомагат деца в неравностойно положение.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *