СЛЕД ДВА ФАЛСТАРТА И ДЕСЕТКИ ИЗЛЪГАНИ КЛИЕНТИ! Д. Калъмбова инкогнито откри хотела си до Рилския манастир, шокира с цените – 4469 лв. за 5 нощувки в апартамент

След две фалшиви откривания тази година – през май и през септември, и десетки подлъгани клиенти, преди 3 седмици благоевградската бизнесдама Димитрина Калъмбова откри инкогнито широко рекламирания от нея нов хотел до Рилския манастир. Рекламата продължава, но не на официалната му страница във Фейсбук, където информацията е „замръзнала“ още през лятото тази година, а на личната страница на Didi Kalambova в социалната мрежа. Там бизнесдамата непрекъснато качва снимки и клипчета и кани приятелите си, като изрично уточнява, че официално откриване няма да има.

Междувременно хотелът е пуснат в няколко агенции за настаняване и въпреки стряскащите цени, има няколко запитвания за резервации в новогодишната нощ. От една от агенциите съобщиха, че хората се интересуват най-вече от „икономичните“ двойни стаи, където 3 нощувки от 31 декември 2017 до 2 януари 2018 струват 963 лв. За същия период президентският апартамент, който и до вчера бе свободен, ще излезе на почиващите 3001 лв., а 5 нощувки в него се предлагат срещу 4469 лв.

В офертата освен спането са включени закуска и вечеря на блок маса, плюс празнична новогодишна вечеря на 31 декември, а бонусът е късна закуска в понеделник.

В същото време хотелът, който се управлява от баща й Методи Калъмбов – култовият някога „Ален мак“ в центъра на Благоевград, е без вода, защото преди няколко седмици тръбите замръзнали, а след размразяването им се появил сериозен теч над рецепцията и нямало кой да го оправи. Цялата сграда, която от години е пълна руина, е ипотекирана срещу огромен кредит, теглен от Калъмбов от местен банков клон, и периодично остава я без ток, я а без вода заради неплатени сметки.
Преди няколко години другата собственост на М. Калъмбов – мотел „Рилци“, бе изтърбушена от крадци и ошушкана до последния кран в баните, изчезнала е дори водната помпа, осигуряваща собственото водозахранване на мотела. Днес сградата не става и за кучкарник.

В третия семеен хотел – „Бор“, пооправени преди повече от 10 години бяха само първите 2 етажа, но и там ходят главно приятели на Калъмбови.

С това всъщност се изчерпва цялата непродадена от него база на приватизираната навремето фирма „Мак турс“ в Благоевград. По документи тя цялата е на Диди Калъмбова. Преди няколко години комендантската щерка с ювелирна сделка на ръба на закона купи от майка си за 8460 лв. хотелите “Ален мак”, “Бор”, “Рила” и “Рилци” и така спести на фамилията 227 320 лв. данъци, както и запора, наложен от НАП върху „Ален мак“. Тогава „Континентал-Катя Калъмбова” продаде на ЕТ “Фешън Топ Модълс – Димитрина Калъмбова” 846 880 ценни книжа по 1 стотинка.

Последната фирма е една от 3-те, водещи се на Диди Калъмбова. Освен на нея, тя е управител на „Дид-Континентал“ ООД /с предмет на дейност организиране на електронни, развлекателни и хазартни игри, лотарийно бинго и организиране на зали с игрални автомати/ и регистрираната с 5000 лв. капитал в далечна Враца „Фешън топ модълс“ ЕООД. За себе си татко й е оставил „Мак турс“ АД, където до 19.07.2019 г. ще бъде начело на Съвета на директорите заедно с Калина Димитрова Тасева и Адриана Христова Съботинова. Синът в семейството – Сергей, пък е управител на „Нутрима“ ООД заедно с брата на бившия футболист Николай Петрунов – Ангел, който наскоро нае заведението „Строител“.

Фирми много, а дейността по тях до момента бе съсредоточена в управлението на цеха за бутилиране на минерална вода и малката ВЕЦ, която Д. Калъмбова построи преди няколко години до Рилския манастир. Видимо сега вече семейството ще отдели сили и за разположения в съседство на ВЕЦ-а хотел. Като се имат предвид редовните сблъсъци на фамилията с контролните, правоохранителни и правораздавателни органи, много вероятно е новата придобивка на Калъмбови отново да се сблъска челно я с ДНСК /ако за сградата няма Акт 16/, я с РИОСВ /ако заустването на отпадните води става направо в Рилска река, например/, НАП /във връзка с неплатени данъци/ или някоя друга инстанция.

Иначе всичко това са институции, с които Димитрина и Методи Калъмбови имат пребогат опит.

Неволите на бившия военен комендант започнаха още през 2001 г. Тогава ВАС отмени решението на Агенцията за приватизация от 27 април 1999 г., с което срещу 1.8 млн. долара тя продаде “Мак турс” АД – Благоевград на ЕТ “Кейт континентал – Катя Калъмбова”. Причината за безпрецедентното тогава решение бе, че купувачът не е доказал изцяло произхода на средствата си. Докато АП умуваше как да реагира на първото си по рода такова съдебно решение, купувачът увеличи капитала от 186 000 лв. на 500 000 лв., с което се бетонира като собственик на хотелската база, защото при тази схема дори и приватизационната сделка да бе обявена за недействителна и държавата да получеше обратно акциите си, едноличният търговец щеше да остане мажоритарен собственик на хотелския комплекс. В крайна сметка до разваляне на сделката не се стигна.

През 2003 г. на мач между „Спартак” (Пл) срещу „Пирин” (Благоевград) тогавашният президент на „Пирин” Методи Калъмбов нахлу на терена и започна да буйства, поради което бе глобен с 10 000 лв.

През 2006 г. Калъмбов и синът му бяха подсъдими по дело за побой и изнудване срещу двама работници, наети за ремонтни дейности в хотел „Бор“ – Калъмбови не им платили, работниците прибрали като равностойност на изработеното от тях бормашина и друга дребна техника и баща и син ги напердашили.

През 2010 г. Калъмбова получи 2 наказателни постановления за строежа на минивеца. Срещу баща й пък започна дело, в което той бе подсъдим за неистински документ – с фалшив подпис на члена на директорския борд на „Мак турс“ Радка Никодимова той изтеглил 750 000 евро от Първа инвестиционна банка, а парите били усвоени чрез договорна ипотека на хотел “Бор” и получени от строителна фирма, която му обещала да го зарежда с евтини строителни материали. Пак през 2010 г. Калъмбов бе глобен 1500 лева ог Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве заради мръсотия в сладкарската работилница в хотел „Ален мак”.

През 2012 г. той бе осъден условно на 6 месеца за данъчно престъпление – като изпълнителен директор на “Мак турс” АД избегнал плащането на данък от 5648 лв. за лизингов автомобил. За това допълнително бе глобен и 500 лв. Същата година дъщеря му бе осъдена от съветника в дупнишкия ОбС Божан Божанов на 1385 лв. – стойността на мачтов трансформаторен пост, който тя получила преди 5 г. от него, но забравила да плати.

През 2013 г. Районен съд – Дупница потвърди наказателно постановление на началника на ДНСК с наложена имуществена санкция от 10 000 лв. на Калъмбова като собственика на хотел „Рилец” в местността Биволарника край Рилския манастир – санкцията бе наложена заради установен незаконен строеж на двуетажна сграда за спа комплекс и бар, които в момента са част от новия хотел на Диди. Оказа се, че дамата започнала строежа без отстъпено право на строеж, без одобрен инвестиционен проект и без разрешение за строеж. Баща й също не пропусна годината – той бе закопчан с белезници при ескалирането на отдавна съществуващ скандал между него и съсед на паркинга зад хотел „Ален мак“.

През 2014 г. фирмата на Калъмбова ЕТ „Фешън Топ Моълс – Д. Калъмбова“ получи санкция от 500 лв. за неизвършване на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води от цеха за бутилиране на изворна вода. Година по-късно Димитрина отнесе глоба от 400 лв. от РИОСВ заради отказ да пусне в цеха проверяващи от инспекцията, а баща й бе глобен 100 лв. заради неизпълнение на полицейско разпореждане – отказал да премести личния си автомобил „Мерцедес” от паркинга на хотел „Ален мак”.

По-миналата година със скандал от „Ален мак“ си тръгнаха бившите наематели на дискотека „Джулиани“ и тогава Калъмбов пак имаше изпълнения пред полицията. Миналата година по същия начин с него се раздели и другата му наемателка Десислава Аргирова. Причината Аргирова да опразни за една нощ заведението след 2 години стопанисване на механата бе шоково вдигнатият на 10 000 евро наем от Калъмбов.

Тази година пък се наложи общината да постави ултиматум на приватизатора да си укрепи козирката над входа на хотел „Ален мак“, за да не му наложи някоя солена глоба.

За да не остават читателите с впечатление, че само него съдят, през 2008 г. и Калъмбов заведе дело за обида срещу тогавашния общински съветник Васил Миладинов, който обявил на висок глас „Калъмбов е за затвора“. Ексвоенният комендант му търсеше 20 000 лв. Не получи нищо.

През 2010 г. Калъмбов обяви, че всички нападки на благоевградчани срещу него за това, че е оставил да се саморазрушава хотел „Ален мак“, идват от бившия му акционер Иван Кочев-Чомбе. Още тогава той огласи колосален план за модернизацията на комплекса, за който всичко било готово – и планове, и разрешитени, и пари. До момента нищо от това не се е случило, коментарите по негов адрес продължават и не е ясно кого към днешна дата Калъмбов ще обяви за своя най-голям враг. Факт е обаче, че от соца досега в хотела не е забит и един пирон, а през 2015 г. съдия-изпълнител Виолина Тозева обяви за продажба първите части от него – бившия кореком и конферентната зала заради необслужвана договорна ипотека.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Шльоко Цоков

    Е тия ли са кадърните бе смешко ???…..и незнам за какво човек може да им завижда ….на простотиите и селяниите ли …??? Жалко само за съсипването на най- хубавите заведения на Благоевград дето се пукаха по шевовете …,, но преоданците и новите граждане за това спомени немат….и затова отношението е такова . Затова този град отива на съсипия …простотията и сеянията са му в повече ….

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *