След жалби на гражданите на „горещия телефон”! С нови 30 000 лв. община Благоевград опитва да „кърпи” уличното осветление, пари обаче няма…

25 339,25 лв. без ДДС предлага община Благоевград за ремонт на уличното осветление на 8 улици и 1 малък квартален парк в Благоевград. Парите ще трябва да осветят ул. „Зеленка“ в кв. „Грамада“, ул. „Люлин“ в жк „Ален мак“, ул. „Солунските атентатори“, „Трифон Кунев“ и „Райко Жинзифов“ в жк „Струмско“, ул. „Хвойна“ в жк „Еленово“, ул. „Мусала“, пространството пред бл. № 6, 7 и 8 в жк „Запад“, както и парка зад бл. 66 и 67 в жк „Ален мак“. Това са местата, с които е свързана преобладаващата част от обажданията на гражданите на „горещия телефон“ на общината през последните месеци.  Осветлението трябва да бъде възстановено за 20 дни след сключване на договора с фирмата, която ще спечели обществената поръчка, проблемът е, че към момента финансирането не е осигурено.

Състоянието на осветителните тела в областния център на Пиринско е един от основните проблеми на благоевградчани. Проблемът започна да ескалира особено след 2016 г., когато общината инвестира с 2 договора близо 2,3 млн. за LED осветление, което е по-енергоспестяващо, само дето не свети достатъчно и нощем градът тъне в полумрак. Общината още дълго време ще изплаща заема от 1,87 млн. лв., който тегли за LED осветлението, като разчетите показваха, че той ще се покрива със спестяваните близо 120 000 лв. годишно от новите лампи.

Освен това миналата година вторият договор, чиято стойност беше 433 363,19 лв., влезе в полезрението на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), тъй като той касаеше 45 от общо 47-те обекта, по които се наложило допълнително плащане заради „възникнали непредвидени обстоятелства”.

В началото на лятото общината възложи на благоевградското дружество “Елкомплект – 2004” ЕООД на Георги Василев ремонт на уличното осветление до 8 юни 2021 г. срещу 69 048 лв. с ДДС, но проблемите продължиха. Дори се наложи кметът Румен Томов да се извини официално на благоевградчани, че поради непредвидени обстоятелства е възможно закъснение при отстраняването на авариите. Освен това той заяви, че  община Благоевград работи в посока дългосрочно решаване на проблемите с осветлението и кандидатства по проект „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на населени места на територията на община Благоевград“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *