След заседанието на Тристранката! Важна новина за клас “прослужено време”

Работодатели, синдикати и министри се събраха на заседание на тристранния съвет за сътрудничество, за да бистрят доходи и осигуровки, както и забавените заплати от страна на работодателите.

Минималната осигурителна вноска нараства с 3,9 на сто при изчисление на швейцарското правило, по което растат пенсиите. Тя става 510 лева. Това обяви след заседанието министърът на труда и социалната политика Бисер Манолов.

Валери Симеонов също обяви новина – той припомни, че след три дни, от 1 октомври, 820 хиляди пенсионери, около 40%, ще получат пенсия от 200 лева, пише “Пик”.

Пълно несъгласие има между работодатели и синдикати за отпадането на класа за прослужено време. Точката отпадна на настоящето заседание по технически причини.

Относно явлението със забавените заплати работодателските организации не подкрепят предложенията. Асоциацията на Индустриалния капитал е подкрепила една трета от предложенията. Работодателите са заинтересовани заплатите да се плащат навреме. Има някои случаи на неплащане, но огромното мнозинство са изрядни. Ние сме за прилагането на закона с цялата му строгост, посочи председателят на АИК Васил Велев.

Отправихме въпрос към министъра на труда за подписването на двустранни спогодби с Украйна, Молдова и др. и трябва да кажем, че темпът, с който се придвижваме, не отговаря на изискванията и на условията, посочи Велев.

Чуждите инвеститори бягат, имаме отрицателен ръст на инвестиции в дялов капитал, имаме 30% спад на разходите за дълготрайни активи, инвестициите в страната се сгромолясват – първото условие за това е липсата на работна ръка, посочи той.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров пък поздрави правителството за решението да се увеличат минималните доходи. Очаквахме повече, но така или иначе има изменение. Сега върху повече доходи ще бъдат плащани осигуровки и данъци, каза той.

КТ “Подкрепа” подкрепя законопроекта за нередовните работодатели, както е направено и от всички парламентарни групи, което значи, че проблемът е от общонационално значение. Въпреки че работодателите поставят въпроса, че само 30 милиона са неизплатените заплати, в крайна сметка законът трябва да гарантира правата на всеки един български гражданин. Ние сме задължени да се грижим за правото на всеки български гражданин, независимо колко трябва да получава. Това трябва да бъде гарантирано от държавата, посочи представителят на синдиката КТ “Подкрепа” Иоанис Партениотис.

Имаме предложение всеки безработен да получава обезщетение, независимо дали трудовото правоотношение е прекратено от работодател или той самият го е прекратил, посочи още представителят на КТ “Подкрепа”.

По отношение на предложението за отпадане на класа за прослужено време Васил Велев заяви, че не само в ЕС, но и никъде другаде няма класове. Имаме криминализиране на осигурителните измами, така че всеки трябва да плаща осигуровки върху всички доходи, не само върху някакви прагове, допълни той.

Става въпрос за досаден пропуск, тъй като предната седмица имаше само 4 работни дни. Въпросът за допълнителното възнаграждение и квалификация ще бъде поставен и разгледан на следващото заседание на Тристранката. Ще разгледаме и промените, внесени в Народното събрание, за получаване на синя карта. Нашето заседание ще го направим след като тези промени минат на първо четене, обясни Валери Симеонов.

Когато говорите с представител на Обединени патриоти винаги става дума за пенсия от 300 лева. Ако ние бяхме повече от ГЕРБ, щяхме да говорим за 300 лева пенсия. Съжалявам за политическата реклама, която ме принудихте да си направя, коментира още Симеонов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *