Хилядите абонати на атакуваните от ГДБОП кабелни оператори в Югозапада ще останат дълго време без телевизия

Хилядите абонати на кабелните оператори в Югозападна България, които бяха обект на спецакцията на ГДБОП, ще останат още дълго време без телевизия. Това е песимистичната картина, която се очертава, тъй като при акцията е иззета техниката, и то не само за телевизионните програми, но и за интернета, заяви адвокат Емил Василев.

„Няма нарушения от страна на „Кабел Сат Запад” и затова няма привлечени като обвиняеми лица. Целта на акцията беше да спре работата на кабелните оператори, която бе постигната. Възмутително е, че сигналът на собственика на Нова телевизия е бил за общо 10 програми, а при акцията са иззети приемници за 280 програми. Защо е спрян и интернетът на абонатите, след като съдия от Окръжен съд – Благоевград е дал разрешение за изземване само на техниката за телевизионни програми? Сред потребителите на интернет са фирми, училища, детски градини, банки. В Гоце Делчев например интернетът на няколко банки е бил прекъснат и те са спрели да извършват транзакции, тъй като работата им е била блокирана. Няма яснота кога ще възстановяват дейността си кабелните оператори, тъй като техниката е в прокуратурата. Ние сме направили искане за нейното връщане”, поясни адвокат Емил Василев и добави, че се задават серия осъдителни дела в Страсбург заради нарушаване правото на информиране и други граждански права.

Собствениците на благоевградската фирма „Кабел Сат Запад“ ООД вчера изразиха позиции по случая не директно пред медии, а чрез декларация към клиентите си. Ето какво се казва в нея:

„В дълбок шок Ви уведомяваме, че при вчерашната абсурдна акция на ГДБОП и жандармерия ни бе иззета абсолютно без никаква логика, без обяснение, тотално незаконно и по един показно грозен и мутренски начин по-голямата част от телекомуникационната апаратура от градовете Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев! С един замах ни бе демонстрирано до какво ниво са принизени спецслужбите на България и как в навечерието на 2020 г. държавата ни все повече се отдалечава от правовите и демократични норми и идеали…

Това недопустимо посегателство към целостта на информационна мрежа от национално значение остави десетки училища, детски градини, общински, правови и финансови институции, стотици клонове на бизнеса от всякакъв размер, заводи, малки и средни производствени предприятия, банкомати, хиляди граждани и туристи БЕЗ ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ!

За съжаление не можем да се ангажираме с точен срок, но знайте, че даваме всичко от себе си, за да възстановим преносната и абонатна мрежи, възможно най-скоро!

Като колеги, приятели и будни съграждани Ви призоваваме да дадете гласност на случващото се. Нека заедно се опитаме да спрем безпрецедентните усилия на статуквото да тласне поредната, ако не и последна емигрантска вълна!

Въпреки изживения стрес вчера и откраднатата техника колегите са на работа още от сутринта и работят усилено да възстановят интернета!!!

Касите на „Кабел Сат Запад“ и телефоните не работят по обясними причини – няма с какво”.

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално-следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления. Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост, паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления. Разпространявани са 60 телевизионни програми, чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителя на авторските права. Пет са кабелните оператори, извършвали престъпленията в Югозападна България“, обяви на брифинг вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии.

„Няма задържани собственици на кабелни оператори, но е бил задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката”, каза още говорителят на главния прокурор. „Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване. Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние, разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци“, коментира Арнаудова.

„По предварителна информация стойността на щетите, нанесени от кабелното пиратство на основните телевизии в България – бТВ, Нова телевизия и HBO, е 10 524 000 лв., и е напълно възможно техният размер да се увеличи.

Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и изтъкна, че се касае за изключително голям процент сив сектор в тази област.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Запознат

    Еми те дават пиратски сигнал на пирата Емил Радев и Пирин сот от 20 години…
    Емката и Пирин сот си пиратстват в Благоеград от много време и децата знаят даже…
    Сега ги хванаха какво реват от кабел сат пират?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *