След изпълнена по канон трапеза за Бъдни вечер благоевградчанката К. Сотирова се смили над съпруга си испанец и му обеща сорбе и турони за Нова година

Благоевградчанката Калина Сотирова постигна консенсус със съпруга си, който е испанец, и включи сорбете в празничното меню, което вече приготвя за посрещането на Нова година.

„Това е типично испанско питие в две разновидности – сорбете де лимон или мандарина, което се прави от сладолед, шампанско, сметана и плод – обясни Калина. – Местните казват, че се пие, за да ти слегне храната и да продължиш пак да се храниш, но те са невероятни чревоугодници и определено се нуждаят от него”, разказа благоевградчанката.

„Испанците не постят. Типично за наварската кухня е печено агне или прасе и задължително хамон, което е сушен свински бут. Той се приготвя с кардо – зеленчук, типичен за Навара, който се вари. Запържва се малко чесън, нарязан на ситничко хамон и малко брашънце и това се сипва върху свареното кардо. Също така на масата им присъства бульон от месо, или така нареченото косуме. Наблягат и на морските деликатеси – правят си канапета, или малки препечени филийки, намазани със сирене крема и пушена сьомга или пастет. Въобще – угаждат си.

„В моето семейство през последните години залагаме на здравословната храна и основното е бон филе на скара или бяла риба на фурна. Ще поглезя обаче съпруга си с едно сорбе, а вероятно ще направя за десерт и едно турони от неговата кухня, което е нещо като нашата халва с шоколад. На Бъдни вечер обаче бях безкомпромисна – само постно и само от нашите традиции. Направих колаче с паричка, тиквеник, сарми, пълнени чушки с боб, орехи, ошав. Изпълних си и нашия ритуал – преди да започнем да вечеряме, прекадихс тамян масата и къщата, разчупихме колачето и оставих масата невдигната цяла нощ“.

Калина е възпитаничка на НХГ в Благоевград, живее от десетилетия в Памплона и изпраща 2020 г. със смесени чувства – ядосва й се, че ще трябва да я изпрати без приятелите от България, с които я посрещна, и е безкрайно благодарна за огромния подарък, който получи от дъщеря си – внуче.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *