СЛЕД ИНХАУС ВЪЗЛАГАНЕ ОТ ЕКСКМЕТА ИЛ. СТОЯНОВ: 10 подизпълнители наети от общинската фирма „Биострой“ да ремонтират сградата на читалището и Камерна опера – Благоевград, разпределят си 2 348 000 лв.

Десет са фирмите, на които общинската фирма „Биострой“ е превъзложила дейностите, които сама е трябвало да извърши по проекта за ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалището и Камерна опера на площад „Македония” в Благоевград. Подробна информация за изпълнителите на дейностите бе предоставена от Община Благоевград на вестник „Струма“ по Закона за достъп до информацията. Запитването бе направено заради сериозния интерес по темата, заявен от благоевградчани чрез въпроси, постъпили в редакцията.

Договорът между Община Благоевград и „Биострой“ ЕООД за ремонт, саниране и обновяване на читалището е подписан на 12.05.2023 г.

Седем от фирмите, на които общинското дружество „Биострой“ е прехвърлило ангажиментите си, поети пред общината, са местни, а три са с регистрация извън Благоевград. С предмет на дейност монтажни работи са договорите с благоевградските дружества „Файър фикс“ ЕООД на Бойко Пендев (любопитно е, че то е учредено само 2,5 месеца преди да му се възложи поръчката) за 74 958,38 лв. с ДДС, със „СК Електрик“ ЕООД на Стоян Костадинов за 164 726,94 лв. с ДДС, с „Диана 7“ на Георги Шимбов за 239 059,07 лв. с ДДС, със „Стоилов 95“ ЕООД на Димитър Стоилов за 500 000 лв. с ДДС, с „Крис Кънстракшън Груп“ ЕООД на Христо Георгиев за 156 000 лв. с ДДС, както и с регистрираната в Самоков „Адес Билд“ ЕООД на Крум Иванов за 209 833, 56 лв. сн ДДС.

На столичната фирма „Ди Ви Би“ ООД на съдружниците Виолин Радев и Неда Радева са платени 540 лв. с ДДС за приемане на строителни отпадъци. Петричката „Оги Ком Трейд“ ООД на Красимира Стоева и Радой Стоев срещу 324 857,54 лв. без ДДС е изработила, доставила и монтирала фасадна PVC и алуминиева дограма. Срещу 510 674,81 лв. с ДДС „Музикален център Икономов“ на Томчо Икономов е доставила и монтирала музикално оборудване, а „Архитектурно бюро АЛВИ“ ООД на майка и син Сандеви е изготвило инвестиционен проект във фаза работен с анжажимент за авторски надзор срещу 102 000 лв. с ДДС, въпреки че през 2022 г. със същия предмет на дейност бе създадена общинска фирма „Благоевград проект 2021“ ЕООД.

Общата стойност на дейностите, ангажимент на 10-те фирми, е 2 348 222,58 лв. с ДДС.

Всички те са били наети до октомври 2023 г. – първият договор с подизпълнител е подписан на 16.05.2023 г., а последният на 23 октомври.  

Припомняме, че поръчката за ремонт, обновление и саниране на емблематичната сграда в центъра на Благоевград бе възложена „in house” на „Биострой“ ЕООД от екскмета Илко Стоянов. Това се случи след като той прекрати договора с „Браво Строй“  ЕООД на Д. Янков-Кенеди , спечелила обществената  поръчка за същия обект с „мотив, че 7 месеца по-късно фирмата не била представила окончателен проект в рамките на ценовата си оферта от 2 292 806 лв. без ДДС.

Въпреки че в методическо указание от 2021 г. на Агенцията по обществени поръчки се подчертава, че при „in house” възлагане изпълнителят трябва да има капацитет сам и със собствен ресурс да изпълни възложените му дейности, в случая с „Биострой“ ЕООД това не е спазено, но вероятно това е станало с разрешение на възлагащия орган – Община Благоевград.

Проектът за ремонта и обновлението на сградата бе подкрепен с целева държавна субсидия, но тъй като строителните дейности не приключиха в указания срок до края на 2024 г., общината трябва да дофинансира обекта, сумата, обявена от кмета Методи Байкушев, е  около половин млн. лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *