СЛЕД ИНЦИДЕНТА С НАХАПАНАТА ОТ ХИЩНИКА ЖЕНА! Планинари и експерти съветваха жителите на Белица как да действат при среща с мечка

Десетки жители на Белица проявиха интерес към проведената вчера разяснителната среща, на която представители на РИОСВ, НП „Рила” и Паркът за танцуващи мечки дадоха полезни съвети  как да се предпазим от мечка и как да действаме при евентуална среща с нея. По-голямата част от присъстващите бяха дългогодишни планинари, познаващи поведението на мечките и имали срещи очи в очи с тях, за щастие, без да се стига до инциденти. На въпрос каква е била грешката на пострадалата жена те бяха категорични, че такава няма.

„Просто такава е била ситуацията. Ако мечката е била заспала, тя е била изненадана. Мечката е най-опасна, когато е с мече. Тогава, ако има среща с човек, тя защитава малкото си и стават по-големи трагедии. Обикновено, когато усети човек, мечката бяга. Има много въпросителни, но ако действително там е било леговището й, е възможно да е имало малко вътре и тя да е излязла да търси храна и това да я е провокирало да нападне в гръб, да защити малкото си, каквато е информацията в конкретния случай”, каза Исак Жульов, който дълги години се занимава с планинарство и дори е гид за туристите в региона.

За личната си среща с мечка разказа и друг планинар – Лъчезар Зотев, който прекарва голяма част от времето си в планината.

„Виждал съм мечки на около 200 метра, но не съм се страхувал. В такива случаи е нужно да прецениш дали може безопасно да преминеш накъдето си тръгнал, или трябва да се върнеш. Трябва да се направи точна преценка. Като цяло мечките отстъпват, като видят човек. Специално в ситуациите, които аз съм попадал, не съм се чувствал застрашен, доколкото 200 метра може да се нарече близо. Знае се, че когато ходиш в планината, винаги има риск”, каза Л. Зотев, а на въпроса дали е съгласен мечката да бъде отстреляна, той сподели, че е със смесени чувства, и допълни, че в случая от петък нито мечката, нито жената са имали вина.

Това мнение изказа и кметът Радослав Ревански, който през последните дни пое доста критики заради входираното искане за отстрел на мечката.

„Няма да допусна община Белица и аз като кмет да бъдем обвинени във варварство спрямо животните. Белица е известна с това, че пази животните. Паркът е единственият, който приютява мечки и те могат да се виждат като защитен вид. Хората в Белица не са варвари и това, че са по-бедни, не ги прави престъпници. Туристите критикуват гъбарите, но туристите имат пари и отиват с кеф в гората, а гъбарите отиват от немотия. Самите хора казаха, че гладът е по-голям от страха. Аз като кмет трябва да търся максималния баланс. В случая говорим наистина за нелеп инцидент и това, което се установи като факти, е, че нито жената има вина, нито мечката. Бил е нарушен критичният минимум. По думите на жената тя е нападната в гръб. Слава богу, не се стигна до трагичен завършек. Оттук насетне заедно с всички ресорни институции правим тази кампания, за да може хората да бъдат по-информирани, когато ходят в гората”, каза кметът Радослав Ревански.

Съвместно с горски и паркови служители той е предприел и други превантивни мерки, които да отдалечат дивите мечки на достатъчно безопасно разстояние от оживените места и да няма нещо, което да ги привлича. Да се обезопасят кошчетата за смет и да не се изхвърля храна в тях, което провокира гладните животни,  е едно от нещата, с които хората трябва да бъдат запознати. Ще бъдат проверени и всички пчелини в района и дали те са законно регистрирани и позиционирани на подходящите места.

Наличието на храна като притегателна сила за мечките бе изтъкнато и от представителя на НП „Рила” Румен Колчагов. „Остатъците от храната по кофи за боклук, захранки за дивеч, дори остатъци от пикник, това привлича мечките много и тя отива да си набави лесна храна. Отивайки там, мечката  усеща и човешката миризма и след това свързва храната с човешката миризма и започва да търси човек. Тя няма намерение да го убива, просто го свързва  с храна. В повечето случаи инстинктивно хората започват да бягат и това провокира поведението на хищника да го преследва. Не трябва да се бяга и не трябва да се гледа в очите, защото мечката го приема като предизвикателство. Странично се гледа и леко се отстъпва назад”, бяха съветите на Колчагов и апелира след пикник да се събира храната и да не се оставя целенасочено да се хранят животни. Изневиделица да се окаже човек  до животното е другата застрашаваща ситуация. 

„Такава е и ситуацията в случая от петък”, поясни Колчагов. Той посочи, че ефект на изненадата може да има и при  движение срещу вятъра и мечката да е пред нас, тъй като тогава тя не може да усети човек по миризмата. Когато е в река и реката шуми, също може да не усети приближаващ се човек и да реагира агресивно при внезапно за нея появяване. 

За 30-годишния си стаж в горите Колчагов е имал много срещи с мечки, но по думите му винаги животното е решавало ситуацията  и е напускало мястото.

„Най-близко съм бил до мечка на 8 метра, без да я видя. Берях малини с един фотоснайпер и той ми падна. Когато се наведох да го вдигна и да го наместя на врата, тя се показа и се изправи на задните лапи пред мен. Беше на 8 метра, изръмжа и си тръгна. В такива случаи няма време да се реагира, но трябва да се запази спокойствие. Обикновено мечката напуска мястото на среща с човек, преди той да я усети и това е от няколкостотин метра. Мечката усеща преминал човек до 12 часа”, бяха съветите на Л. Колчагов.

Малко след срещата стана ясно, че МЗГ е издало разрешително за отстрел на мечката. От ведомството обаче поясниха, че преди да бъде предприета тази мярка, е необходимо да се направи опит за отдалечаване на животното.

„Това не означава, че тя ще бъде отстреляна. Разрешението е основа тя да бъде отстреляна при проява на последваща агресивност. В момента районът е под засилено наблюдение от горските служители, ще се направи опит и за друг начин на прогонване с цел  смяна на нейното обитание в район, който не е толкова посещаван от хората”, каза Христина Стойчева, директор на дирекция „Връзки с обществеността“. Тя допълни, че мечката е млада, на около 4 години, но на този етап няма информация дали има малки.


Жители на Белица, най-вече планинари, присъстваха на срещата

На това мнение е и Галина Цветкова от РИОСВ – Благоевград, която присъства като експерт на срещата в Белица. Тя също  коментира, че единичен случай на нападение не е категорично основание за отстрел на животното.

Иначе състоянието на пострадалата жена се подобрява. Кметът на Белица Радослав Ревански лично я е посетил в болницата и е разговарял с нея. Градоначалникът уточни още, че изнесената в петък от областния управител информация, че жената е била с бебе, се оказала невярна


Планинарите Лъчезар Зотев (вдясно) и Исак Жульов споделиха опита си

„Жената е добре, беше притеснена. В момента, в който влязох в стаята и почувства подкрепа, се разстрои. Сподели, че няма пари и осигуровки, успокоих я, че ще платя всичко и да е спокойна и че е най-важно да се възстанови. Попитах я изрично дали е била с бебе и какво точно се е случило. Не е имало бебе с нея, имала е кофа на гърба. Каза: „Мечката ме нападна в гръб, първо ме би, както учителка бие ученик, след това пробва да ме захапе за врата, но самата кофа явно е попречила. Така онагледи тя ситуацията”. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *