Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

СЛЕД ИНЦИДЕНТ В ПАРК БАЧИНОВО! Нахапаната от бездомно куче учителка Вера Кацарска осъди община Благоевград да й плати 1500 лв. обезщетение

Учителката по немски в Езикова гимназия – Благоевград Вера Кацарска осъди общината за ухапване от бездомно куче. Инцидентът, за който „Струма” писа, стана на 8 ноември миналата година в парк Бачиново. Обичайно, и този ден след приключване на часовете тя отишла на разходка и когато стигнала до езерото, в близост до заведението „Гъбата“ усетила ухапване отзад. Нападението било изненадващо – в гръб, и само пухеното яке, което учителката вързала около кръста си, я спасило.

„Кучето беше голямо, бяло, с оранжев или зелен маркер на ухото. След това не знам откъде дойде глутница, която започна да лае срещу мен. Бях сама, но клиенти от заведението се отзоваха и веднага ме извикаха да вляза по най-бързия начин в загражденията на детската площадка. Защото кучетата бяха 6 или 7 и никой не се осмели да дойде да ми помогне. На пързалката и люлката имаше две деца, които започнаха да пищят”, разказа за преживяното учителката.

След шока и медикаментозната терапия, по съвет на психолог, тя подновява разходките си, придружавана от приятелка. 10 дни след преживения ужас вижда глутницата кучета на същото място. Там са и служители от приюта, които вместо да реагират, седят в червения пикап с лепенки „Община Благоевград” и си зяпат в телефоните.

„Реших да заведа дело поради простата причина, че това ми се случва за втори път. Бях нападната от бездомни кучета, които очевидно не са безстопанствени, тъй като бяха маркирани и са под надзора на някакъв кучкарник. Реших да си потърся правата по съдебен път. Още повече че подобна глутница обикаля пред входа на Езиковата гимназия. Стотици деца, които влизат сутрин, особено ако са със закуски, могат да изпитат това, което се случи на мен“, обясни пред репортер на „Струма“ мотивите си да съди общината Вера Кацарска.

За претърпените неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, емоционален стрес и срам, негативни емоционални изживявания, изпитано чувство на страх и влошено психическо здраве в резултат на ухапването, тя претендираше за обезщетение от 5000 лв., като искаше да бъде изплатена и сумата от 177 лв., които дала за прегледи и закупуване на лекарства и санитарни материали.

В хода на делото, което се гледа по ЗЗД, са свидетелствали майки на децата, които били на площадката, те описали ужасната сцена, която се разиграла пред очите им. Съпругът на учителката обяснил, че жена му около месец ходила на промивки, била на обезболяващи, а сънят й бил нарушен. Била уплашена, особено когато след инцидента отново установила същото куче на същото място, изпитвала страх и той я придружавал.

Като свидетел е разпитана и управителката на кучешкия приют Илияна Балева, която всъщност била жената, която била в червения пикап при втората среща на учителката с бездомното куче. Тя твърди, че близо половин час след подаване на конкретния сигнал били на място, но не установили голямо бяло куче. След това в продължение на около 1 седмица всеки ден ходили на мястото, а няколко дни след инцидента две жени се доближи до специалния автомобил и една от тях почукала на стъклото и им държала сметка и искала да се хване кучето. Впоследствие разбрала, че тази жена била Вера Кацарска.

Кучешкото нападение е причинило посттравматично стресово разстройство от първи тип на учителката, твърди в заключението си вещото лице, извършило съдебно-психиатричната експертиза.

След анализа на доказателствата съдия Вера Коева счита, че ухапването е осъществено от безстопанствено куче с маркировка на ушите, което е знак, че е преминало през приюта за животни и е пуснато на свобода. Проявеното бездействие от страна на общината, изразяващо се в неосъществен контрол върху безстопанствените кучета, въпреки наличието на законово изискване за това, е това противоправно бездействие, което е в пряка причинна връзка с причинените вреди. Виновното поведение на длъжностните лица на общината е било ясно – те не са взели мерки за обезопасяване и изолиране на безстопанствените кучета с оглед предотвратяване на нападение към хора, категорична е в мотивите си съдия Вера Коева. Тя осъжда общината да изплати 1500 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди, разноските за лечение от 177 лв., както и съдебните разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Маня

    Глутница кучета стои броди по главната улица на Благоевград.Лежат около офиса на Доверие и магазините за обувки и чанти до Доверие, лаят по минувачите . Много са опасни, но общината не реагира, главния еколог сигурно е на море, общинската полиция не ги прибира, от приюта вземат пари, но не си гледат работата,кмета нехае. Въпрос на време е някой сериозно да пострада…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *