След като запуши 27 нелегални отклонения от яз. „Дяково“, държавата започна да раздава водата му легално, „Ай Ви Пи Комършъл“ първа с разрешително за 1,32 млн. куб.м

След като преди по-малко от седмица държавните институции запушиха 27 незаконни водохващания от канали на язовир „Дяково“ и нивото на водата в него започна да се вдига, вчера Басейнова дирекция Западнобеломорски район започна да я раздава официално на фирми. Първа се облажи фирма „Ай Ви Пи Комършъл“ ЕООД, която е поела производствените разходи на обявеното в несъстоятелност „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД. Според справка в Търговския регистър капиталът й е 100 лв., а като едноличен собственик е посочена регистрирана във Великобритания компания. Предприятието ще ползва язовирната вода за преработка и експлоатация на добитите въглища от Бобовдолския въглищен басейн, като иска целогодишно подаване на вода 24 часа в денонощието. Предвижда се с промишлената вода да се измиват добитите въглища в процеса на обогатяването им и да се оросяват промишлените пътища в минно-техническия периметър. За функциониране на административно-битовата си дейност „Ай Ви Пи Комършъл“ е посочил необходимост от водоподаване и за питейни нужди на персонала, къпане на работещите, пране на работното облекло, хигиена на помещенията и захранване на противопожарните тръбопроводи. Дружеството иска до 1,320 млн. куб.м вода годишно, от които 0,6 млн. куб.м са за промишлеността, а останалите – за питейно-битови нужди.

Предвижда се водовземането да се осъществява посредством захранващ дюкер към помпена станция „Дяково“ и тръбопровод от помпената станция до гр. Бобов дол, които са собственост на „Еко Анализ“ ЕООД. Производствените отпадъчни води след пречистване ще се заустват в дере „Връчва 1“, а битово- отпадъчните води – в градската канализация.

Според Басейнова дирекция заявените водни количества от дружеството не надвишават тези, които бяха разрешени през 2010 г. за ползване от „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД и чийто краен срок на действие е изтекъл на 6 януари т.г.

Въпреки че издаде разрешително на „Ай Ви Пи Комършъл“ ЕООД, Басейнова диреция е изредила няколко обективни обстоятелства, които могат да попречат на заявителя на инвестиционното намерение да получи водата си. Става въпрос за намаляване на наличния обем в яз. „Дяково“ и реално постъпващия незначителен приток в него, касаещата всички язовири разпоредба за приоритетно вземане за питейно-битово водоснабдяване, което се потвърждава от утвърдения режимен график от министъра на околната среда и водите Емил Димитров за месец февруари за яз. „Дяково“, както и „примерът със създалата се критична ситуация с язовир „Студена“ и необходимостта от адекватни решения за приоритетно осигуряване вода с питейно-битови качества за водоснабдяване на населените места“.

Сравняването с яз. „Студена“ в официалното разрешително на дирекцията не е случайно, защото преди 6 дни държавата разбра, че яз. „Дяково“ се източва много по-активно, отколкото „Студена“, заради който Перник е на сухо от миналия ноември.

Миналата седмица проверка на органите на екоминистерството установи, че 90% от водите на яз. „Дяково“ край Дупница са били източвани незаконно, и то в продължение на десетилетия. В резултат вместо 90 литра в секунда до водоема отивали скромните 15 литра, а останалите потъвали в 27 нелегални отклонения от главния тръбопровод. Последва акция по запушването на отклоненията, след което шефът на „Напоителни системи“ – клон Струма-Места Марио Михов се похвали, че вече над 90% от водата влизала в язовира и хората не трябва да се притесняват, защото вода за питейно-битови нужди има за години напред. Сред фирмите, сдобили се с актове за нерегламентирано ползване на вода от „Дяково“, бе „Аква Пауър Груп“, ползвало водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ „Дяково“ въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, „Делектра“, захранвала през януари 2020 г. ВЕЦ „Мало село“, автокъщи на изхода на Дупница, частни къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове, пунктове за вторични суровини и „Хидрострой Рилци“.

Самата „Ай Ви Пи Комършъл“, на която дирекцията отпуска вода, се озова след проверката на екоинституциите с пломбиран кран за преустановяване на техническата възможност за ползване на води за промишлени цели и предписание за монтиране на второ измервателно устройство.

Максималният полезен капацитет на язовир „Дяково“ е 35 млн. куб. метра, денонощно вода от него се подава за ТЕЦ „Бобов дол“ и се осигурява питейна вода за няколко села в Дупнишко и за град Бобов дол.

Ваня Симеонова

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *