След като новата структура на Благоевград влезе в сила! Съветникът от „Партия на зелените” Цв. Балабанов внесе питане до кмета Румен Томов: Колко души назначихте в администрацията за 10 месеца?

Колко души от Общинската администрация са уволнени и колко назначени от октомври 2019 г. до момента е въпросът, на който благоевградският кмет Румен Томов трябва да отговори на предстоящата редовна сесия на ОбС на 11 септември.

Питането е на общинския съветник от „Партия на зелените” д-р Цветозар Балабанов, което вчера е входирано в кметската администрация. Като обигран съветник втори мандат, Балабанов се е позовал на разпоредбите на чл.чл. 109, 110 и 111 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация, които му дават право да изисква писмен и устен отговор от изпълнителната власт в лицето на градоначалника и последният няма право да му отказва.

За да е ясно на Томов, че питането не е просто любопитство от страна на съветника, Балабанов е започнал с обръщението „Г-н Томов, в предизборната си кампания и след като станахте кмет, многократно споменахте, че не сте партиен кандидат и няма да има уволняване на служители на община Благоевград на партиен принцип. В медиите масово се тиражира, че има уволнени служители и на тяхно място има около 50 новоназначени в структурите на Общинската администрация”. Следват въпросите на съветника, първият от които е „Спазвате ли това обещание?”.

Освен двата основни въпроса за броя на уволнените и новоназначените, Балабанов се интересува още от кои отдели са, какви са принципите един служител да бъде отстранен от работа, с конкурси ли се попълват освободените щатни бройки, отговарят ли всички новоназначени на изискванията за позициите, които заемат, колко съдебни дела има, заведени срещу кметската администрация от уволнени, има ли възстановени от съда служители и  какви санкции им дължи общината.

Питането е в пряка връзка с приключилата преди дни съдебна сага с новата структура на община Благоевград, която влезе в сила на 1 септември. След 7 месеца съдебно следствие, започнало по искане на областния управител Бисер Михайлов, магистратите обявиха, че предложената от кмета Томов администрация от 117 души, която при това 2 пъти бе приемана с мнозинство, е законно избрана.

Като цяло се знае, че числеността на работещите в община Благоевград се запазва с малки промени, но до момента няма информация колко точно са новоназначените през изминалите 10 месеца в различните отдели и дирекции и с колко от уволнените се занимава съдът.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Р. Томов

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Радоев

    Партия на зелените е единствената смислена зелена организация в България. Ето, че за пореден път имат адекватна позиция и показват как кмета Румен Томов спазва своите обещания.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *