След клетвата днес благоевградските общински съветници отиват на дело в АС

Няколко часа след като общинските съветници от Благоевград днес положат клетва, ще трябва да се явяват в Административен съд. Те са призовани като заинтересовани по делото срещу решението на ОИК, с което бе обявен резултатът за избор на ОбС – Благоевград, което се оспорва от 9 кандидати за общински съветници, които не влязоха в местния парламент. Жалби подадоха ексдепутатът Йордан Андонов, който беше в листата на ПП ГЕРБ, острието на бившия Общински съвет Злата Ризова от листата на ПП МИР, четирима кандидати за съветници от листата на ПП БЗНС – Велчо Танев, Евелина Димитрова, Красимира Стоименова и Йорданка Урдарска, Димитър Стойчев от ПП АБВ, Милена Бунцева от ДПС също оспорва решението на ОИК от 29 октомври, жалба срещу изборните резултати подаде и кандидатът за кмет от ПП НФСБ Росен Георгиев.

Грешки в секционните комисии при определяне действителността на вота, масово извършване на поправки в протоколите, които не са подписани от всички членове на СИК, неправилно преброяване на преференциите за отделните кандидати в листите са част от мотивите за оспорване на решението, посочени в жалбите. Другите доводи са за технически грешки в пресмятането на резултатите, допуснати от ОИК – Благоевград, нарушен процес на опаковане и запечатване на изборните книжа, както и за несъответствие в данните за получени и използвани бюлетини.

Припомняме, че трима жалбоподатели – Йордан Андонов, Злата Ризова и Евелина Димитрова, имаха особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК – Благоевград за определяне изборните резултати за общински съветници, както и спиране изпълнението на заповед от 01.11.2019 г. на областния управител в частта за полагане на клетва от обявените от ОИК общински съветници до приключване на делото с влязло в сила решение. В доводите си за направеното особено искане жалбоподателите бяха посочили значимия обществен интерес, но Административен съд остави без уважение искането по жалбата в тази й част като неоснователна. Всички жалби бяха обединени в едно дело, чието първо заседание е насрочено за днес от 14 часа.

В Административен съд се оспорва изборът за общински съветници в Петрич, Сандански, Струмяни, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово, за кмет на Кресна и на селските кметове на Дамяница, Кулата и Копривлен.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *