След Коледа трябвало да има по-сериозно затваряне

“Още на 17 октомври здравната система беше препълнена, защото процентът от новите случаи, които влизаха в болниците, почна да спадат. При претоварена здравна система имаме голям процент хора, които се лекуват сами вкъщи, а са за хоспитализация”. Това заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването по БНТ.

По думите му около 15-20% от новите случаи би трябвало да се хоспитализират.

“Няма къде да се хоспитализират и стоят с пневмония вкъщи”, каза още той.

Според него най-добре са се справяли държавите, които са  реагирали рано, от края на януари или началото на февруари.

“Ние реагирахме през март месец. Държавите се справяха най-добре след абсолютен контрол при влизането и излизането на държавите, а след това тези държави не отпуснаха режима през лятото”, каза още той.

По думите му смъртността ще започне леко да пада. “Това официално ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме повече възрастни хора болни, което означава и че ще има повече хора в интензивните”, каза още той.

Според него процентът заразени у нас не е голям.

Той допълни, че след Коледа трябва да има по-сериозно затваряне, за да се свалят достатъчно нивата на заразяване, за да може да почне ваксинацията на нацията нормално.

“Ако свалим нивата на заразяване, ще може да почне ваксинацията и  постепенно да се отпускат мерките, за да може лятото да забравим за проблема”, съветва математикът.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *