СЛЕД МИСТЕРИОЗНОТО ИЗЧЕЗВАНЕ! Двегодишният Мехмед остава в болницата в Разлог, социалните служби засега няма да извеждат децата от семейството

Двегодишният Мехмед, който изчезна мистериозно и завчера бе открит жив и здрав в гората край село Бунцево, ще остане под наблюдение в болница за няколко дни. Момченцето е настанено в детско отделение на МБАЛ – Разлог, а при него е баба му по бащина линия Емине Юркин. По думите на близките на момчето, които поддържат телефонна връзка с бабата, то е добре.

Заради случая с изчезването на малкия Мехмед цялото семейство ще се наблюдава от социалните служби. Вчера от отдел „Закрила на детето“ в Якоруда вече са провели анкета със семейството. Засега четирите им деца няма да бъдат извеждани, но с тях и с родителите ще работят психолози. 

„Предприети са мерки за четирите деца в семейството.  Засега те няма да бъдат извеждани. Завели сме сигнал за Мехмед, братчето му и двете му сестрички, за да проследим работата в семейството и да видим как се отглеждат децата, защото до настоящия момент  няма сигнал за това семейство и не е работено с тях. Родителите заедно с децата са насочени към социална услуга – Център за обществена подкрепа, който се намира в Якоруда. В семейна среда с тях ще работят психолози и специалисти от центъра, поясни Фатима Чауш, началник отдел „Закрила на детето“ – Якоруда.

По случая все още се работи и официална информация за разследването няма. Още завчера бе образувано досъдебно производство, което е за изясняване причините за изчезването на малолетния Мехмед от град Якоруда и дали същото не е настъпило поради извършено престъпление по чл.142а, ал. 3, т. 1, предл. 2, вр. с ал. 1 от НК /противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице/. Разследването е започнато при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на Районна прокуратура – Разлог.

На този етап все още не е ясно как малкият Мехмед е стигнал до мястото, на което бе открит, и как е изкарал нощта сам в гората, облечен с трикотажна блузка и клинче, без обувки и без чорапи.

А горският служител от ДГС – Якоруда Муртаза Клечов, който откри малкия Мехмед в гората край с. Бунцево, ще бъде награден за проявените човещина и благородство. Това съобщи във вчерашния ден директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който изразява личната си благодарност и уважение към горския служител за достойната постъпка в извънредна ситуация. Той ще бъде поощрен с парична награда от 500 лева и грамота.

Клечов намерил момченцето докато изпълнявал служебните си задължения в поверения му охранителен участък. Бил на обход със служебния автомобил, когато се натъкнал на Мехмед, който стоял на горска пътека. Той сподели, че момченцето било в добро състояние, не е било изплашено.

„За мен детето беше в добро състояние, не беше изплашено и когато му казах: „Ела да те снимам за мама”, се усмихна и дойде. Качих го в колата и го закарах в полицията в Бунцево“, каза Муртаза Клечов. Мъжът облякъл детенцето с якето си, събул и чорапите си, за да ги обуе на малкия.   

  Муртаза Клечов е с дълъг професионален стаж в системата на горите, а от 28 г. е стражар в териториалното поделение на ЮЗДП в Якоруда.

Муртаза Клечов

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *