След многогодишно прекъсване възстановиха празника за Сирни Заговезни в Червен брег, децата луднаха по хамкането на яйца

След  многогодишно прекъсване в дупнишкото село Червен брег възстановиха празнуването на Сирни Заговезни на площада в селото. В неделя вечерта мегданът се изпълни с хора. Младите се радваха, а възрастните се върнаха във времето назад, когато са били на техните години. Транспарант, дълъг десет метра, с надпис “Честита Баба Марта ” и украсени с мартеници дървета посрещаха жителите и преминаващите с автобуси за съседното село Крайници.

Кметът на Червен брег Славчо Димкин използва дървата, събрани при почистването на парка, и с младежи от селото бяха подредили  клада. Той се беше подготвил с два пожарогасителя и 100-литров бидон с вода, ако нещата с огъня нещо се объркат. Димкин запали ритуалния огън и заяви, че оттук нататък ритуалът Поклади ще се извършва всяка година.

Голяма емоция предизвика и хамкането. Батко Юли се качи на стълба и размаха пред лицата на децата завързано на канап яйце. Малчуганите от селото не бяха виждали такова нещо и хем им беше интересно, и не само на тях, а и на младите им родители, хем с всички сили се стремяха да хванат яйцето с уста. За да няма сърдити, яйцата бяха няколко, а някои успяха да си хапнат и халва, като се справиха с хамкането.

Малчугани от танцовия състав към местното читалище, облечени в гиздави народни носии, пяха и играха народни хора на мегдана за радост на баби и дядовци, майки и бащи. 6-годишният Даниел Кацарски изпя народна песен, с която предизвика аплодисментите на съселяните си.

86-годишната Катя Чаушева с радост наблюдаваше всичко, случващо се на мегдана, и с радост си спомни годините, когато била девойка: “Когато бях момляче, в селото бяхме няколко махали. Всяка палеше огън и се надпреварвахме коя клада ще е по-висока. Ергени и моми излизахме с най-новия кат дрехи и се събирахме около огъня. Там се оглеждахме едни други и ергените си избираха моми. По наше време не беше като днес. Ергените можеха само да те държат за ръката, целувката беше абсурд. Сега веднага целувки, милувки. Тогава беше хубав животът. Сега на младите им е по-лош. Няма работа, парите не стигат. Ние се трудехме по полето, имаше какво да се яде, изкарвахме всичко – жито, картофи…”, върна се в миналото К. Чаушева.

Стоил Пишимаров разказа как преди 60 години са празнували Поклади: “Край селото ни няма гора и запалвахме във всяка махала огньове от отпадъци от животните – сено и слама. Младежите правихме топки от парцали, връзвахме ги с тел. Запалени ги въртяхме във въздуха и ги хвърляхме. Една година една такава топка попадна в бараката на едни съседи, а там им беше прасето. Бараката се запали и едва спасихме животното.

Не си спомням от колко години не е правен този ритуал в селото, но сега предизвиква много спомени. Миналата година си избрахме нов кмет. Момчето има желание нещо да подобри в селото. В Червен брег от 40 години не е слаган асфалт по улиците. Осветлението беше зле, но преди една седмица го оправиха. Училището ни затвориха… децата ходят в Дупница да се учат.

Хубаво е по-често да се събираме на площада, това може да ни сплоти. Малките танцьори репетират в затворения хранителен магазин. В скоро време в селото ще отвори врати пенсионерски клуб, който е просторен и децата вече ще може да репетират там. Трябва да пазим традициите”, заяви Стоил Пишимаров

Както “Струма” писа, преди да бъде избран за кмет, Славчо Димкин беше 8 години на гурбет в Англия. Още в първите работни дни като кмет той заяви пред “Струма”: “Искам да сплотя хората и всички заедно да подобрим условията на живот в селото. Ще възвърна традициите”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *