След над 20 г. в бранша собственици на студио за красота в Кюстендил загубиха имота, мъжът замина на гурбет в Холандия

Частен съдебен изпълнител сложи на тезгяха фризьорски и козметичен салон в центъра на Кюстендил. Студиото за красота е на Здравка и Тончо Георгиеви и се намира на ул. „Хан Аспарух” над пазара в града. Имотът се продава на първоначална цена от 52 834 лв., а площта му е 87 кв.м, на едно ниво. Мястото е подходящо за офис, като към него има и две сутеренни стаи и мазе с югозападно изложение от двуетажна масивна жилищна сграда. Те се продават отделно за 40 000 лева.

До продажбата се стигна, след като собствениците, инвестирали в солариум и техника за масажи и почистване на лице, не успели да покрият кредита си към „ПроКредит Банк България”. Това е и първата продажба на фризьорско студио в Кюстендил, обявиха от съдебното изпълнение.

„Когато започнахме, бяхме едни от малкото, които обединявахме от прическата до грима. Сега се отвориха много малки салончета, които подбиват пазара, работят с некачествени продукти, някои дори си работят от вкъщи. Съответно цената им е по-ниска, хората се подлъгват и ходят. Някой дори наскоро ми каза, че в Кюстендил имало повече от сто салона, това е страшно много. Чула съм дори, че в Кюстендил непрекъснато се увеличава броят на фризьорите. Затова се опитахме да предложим нещо ново за града. Изтеглихме кредит 80 000 лева, за да инвестираме в нова апаратура за красота, защото има хора, които се грижат за себе си. Ходят в София и другите големи градове. Защо да не дойдат при нас, при положение че качеството е еднакво, така разсъждавахме, докато подготвяхме документите за кредита. Не трябва да я има границата, че като процедурата е направена в по-големия град, е по-добра. Не е така, ние даже като предимство на малкия град работехме на много по-ниски цени, отколкото в София, където са космически. Инвестицията беше огромна”, споделя Здравка Георгиева.

„Всеки иска да е красив – категорична е кюстендилката. – Още повече че ние полагахме усилия в тази част на тялото или лицето, която не може да се прикрие с грим или дреха, защото все някога хората се появяват без тях. Например като отидат на море, на почивка, действително всяка жена иска да изглежда добре. Било заради себе си, било заради мъжа до нея или за собствено самочувствие. Всеки има някакво несъвършенство, което иска да промени, стига да е готов да инвестира в себе си. Не може да стои и да чака да се случи някаква промяна”, добавя кюстендилката.

Първоначално тръгнали с пакети за различните процедури за красота, които обаче си позволявали по-високоплатените жени. Ставало въпрос дори за еднократно посещение, при което жените плащали по 70 лева.

„Просто нямаше как да издържим и постепенно започнахме да изпитваме затруднения да погасяваме кредита, който взехме като ипотечен. Заложихме салона, за да купим апаратурата преди няколко години и да направим основен ремонт. Като не можехме да плащаме, освободихме и персонала, някои от момичетата дори бяхме изпращали на курс, за да работят с апаратурата. Сега вече съпругът ми замина за Холандия, работи като снабдител. Чакам го да дойде за празниците, надявам се, като се установи, да може да ме издърпа и мен. Сега живее при негов братовчед, който е там със съпругата си. Замина през август. На мен обаче не ми се остава в чужбина, но не мога да остана тук без него. Връзка от разстояние не става. По-добре заедно, ще се организираме, ще си намерим квартира, да не сме в тежест на роднините си. Първоначалната му надница иначе е 6 евро на час, това е и най-ниското разплащане, но с опция да расте. Хубавото е, че фирмата е холандска, а не българска или македонска. Предпочитам работодателят да не е от близка до нас балканска страна. Мисля си, че като си стъпим на краката, ще се върнем тук като пенсионери и отново ще си отворя салон за красота, защото това ми е тръпка. Надявам се в Холандия на по-късен етап да си намеря работа и като фризьор. Нали услугите в ЕС са скъпи. Първоначално обаче, като всички българи, със сигурност явно ще започна от чистенето на къщи или гледане на стари хора”, споделя кюстендилката.

Цените на фризьорските услуги в Кюстендил от години са стопирани между 8 и 10 лева.

„Не се осмеляваме да ги вдигнем, за да не изгубим клиентите си. Най-много работа имаме през лятото, когато в града започват да се прибират гастарбайтерите в отпуски. Жени, мъже идват да се подстригват, водят дори и деца. Всяка година например клиент ми е българин, женен за германка, през август доведе и внучето си, което беше много послушно на стола”, коментира дългогодишният стилист Светлана Димитрова.

Фризьорката има частно студио в центъра. „Повече работа много има и около началото на учебната година, когато идват учители да си правят прически за първия учебен ден. Сега очаквам наплив от другия месец, когато започват банкетите. Вече имам резервации за представителите на съда, които ще купонясват в спа хотела”, коментира Светлана.

„Напоследък по-улегналите жени наблягат на кичурите. Много са удобни, тъй като поне два месеца можеш да изкараш с тях и да не се виждат белите коси. Абитуриентките пък ги чакам да се раздвижат през февруари”, допълва фризьорката. „Аз плащам наем от 350 лева месечно, затова отскоро приех и една маникюристка. Така делим разходите и не усещам високата цена. Особено трудно е през зимата, тъй като цената на тока е висока. Имам месеци, в които стигам и до 500 лева сметка”, коментира Светлана.

Цената на подстригването не се повишава и заради многото ателиета, които са по къщите. „Колегите не плащат наем, един вид са в сивия сектор, дори могат да си позволят още по-ниски цени. Един приятел например се подстригва за 3 лева в апартамент на ул. „Бузлуджа”. Човекът си работи у дома, но това е пазарната икономика”, констатира фризьорката.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *