HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЛЕД ПОБОЙ НАД ЧИНОВНИЧКИ! Социални работнички отказват да ходят на работа, снаха и свекърва посинили колежките им

Две социални работнички от Кюстендил, работещи в изнесения офис на Социални грижи в ромския квартал „Изток”, са нападнати и бити по време на работа от 19-годишната Анелия Найденова и 36-годишната й свекърва Живка Янкова. Повод за агресията срещу двете жени бил отказът им да приемат документ за поставени ваксини на детето на Анелия, без които не отпускат социални помощи на млади майки.

„Изключително неприятен инцидент. Колежките заявиха, че обяснили на двете жени, че трябва да дойдат по-късно или друг ден, тъй като има проблем с интернета, а от началото на годината всички документи, подавани в социалните служби са компютъризирани и се качват в специална система, която е онлайн”, каза началникът на отдел Социални грижи в Кюстендил Бойко Шопов.

Заради инцидента част от работещите в изнесения офис на Социални грижи – Кюстендил отказали да отидат на работа в ромското гето. За да бъде туширано напрежението пък, директорът Шопов разпореди в петък ромите да бъдат обслужвани в града, а не както досега – в квартала.

„Това е временна мярка, просто хората ги е страх, има такива, които искат да напуснат“, коментира още от Бойко Шопов. Обмисля се и вариант за постоянна охрана, а двете пострадали вече са си извадили медицински свидетелства и ще съдят двете побойнички.

За инцидента сигнал на тел. 112 подала служителка в офиса, а на помощ на социалните работнички се притекли полицаите от участъка в кв. „Изток”, намиращ се на не повече от 50 метра от работното им място. Двете бити жени веднага са закарани  в Спешен център, а след като са прегледани, са освободени за домашно лечение.

„И двете жени са категорични, че няма да се върнат на работа, ако не ги преместим да работят в града, тъй като се страхуват”, обясни Бойко Шопов и допълни, че това е третото нападение над работещи в изнесения офис за две години. „При предишните два случая се наложи да преместим колежките, станали обект на агресията”, обясни Шопов, въпреки че досега до такава крайност – побой, не се беше стигало. Той допълни, че заради проблеми и профилактика на ел. мрежата последните два дена не е имало интернет връзка с офиса в кв. „Изток” „Без интернет служителките ни няма как да влязат в системата и да обслужат дошлите за помощи граждани. Няма месец, в който да не им се е начислила помощта. Но те искат на секундата да стане”, коментира Шопов. Той благодари на служителите на полицейския участък, които са се отзовали при скандала и са предотвратили разрастването му.

„Агресията е провокирана от това, че двете жени не са били обслужени на секундата”, каза директорът на Областната социална служба г-жа Светослава Макенджиева. Двете жени са нанесли побой на служителките, отправяли заплахи и обиди, след което са си тръгнали необезпокоявани. Нападателките са открити по-късно в дома им и са задържани за 24 часа, като им е съставен и акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

„Жените са удряни, имат синини и отоци по лицата”, допълни Макенджиева.

За да защитят служителите си от Социални грижи, достъпът на граждани до тях става през решетки, но и това не спасило двете нападнати жени, казаха колегите на социалните работнички. Според тях при предишните случаи нападателките получили само наказание пробация, което не се считало от ромите за присъда. Очаква се до няколко месеца всички социални служби в Кюстендил да бъдат събрани на едно място, казаха работещите в структурата

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *