След провален бизнес с арония и женшен! Управителят Л. Кръстев хвърли оставка, иска пак да е общински съветник

Управителят на неработещото общинско дружество „Нов  проект -Сапарева баня” ЕООД Любен Кръстев хвърли оставка, след като беше избран за общински съветник от листата на ГЕРБ.

На предстоящото заседание на ОбС – Сапарева баня общинските съветници ще гласуват кой да заеме шефското място на колегата им Л. Кръстев в „Нов проект-Сапарева баня” ЕООД. Кръстев е подал оставка от поста, тъй като е в конфликт на интереси, ако едновременно е управител на общинско дружество и общински съветник.

Както „Струма” писа, през 2017 г. Любен Кръстев беше избран за управител на дружеството, тогава той предпочете да напусне Общински съвет, за да заеме шефския пост с 1200 лв. заплата.

На заседанието на ОбС в курортния град през 2017 г. беше  гласувано да се учреди дружество с общински капитал от 4000 лв. за отглеждане и продажба на женшен и арония след договорка с южнокорееца Би Юн Чой, който дойде в Сапарева баня и увери местните управници, че климатът е подходящ за екзотичното растение. Беше постигната договореност между Би Юн Чой и общинското ръководство общината да създаде дружество със собствен капитал, а южнокореецът да участва със семената и подготовката на кадри.

След като дружеството беше регистрирано в Търговския регистър, Би Юн Чой изчезна и повече нито се появи в Сапарева баня, нито се обажда. От общината го издирват на дадените от него координати, но без резултат. На номера на телефона, който е оставил за връзка, никой не отговаря.  

Определените от общината над 40 дка земя в кв. “Гюргево” на Сапарева баня са обработени, като е спазено изискването на Би ЮН Чон първата година земята да се засее с овес, който зареждал почвата с минералите, необходими за развитието на женшена.

След справка в интернет се разбра, че растението дава цветове едва петата година след засаждането му.

Жителите на Сапарева баня коментират неуспялото намерение на общината за отглеждане на женшен като поредния „балон” за доходоносни инвестиции. Те припомнят и инициативата на бившия кмет Цветан Динев, който тръбеше, че ще произвежда аспержи в землището на с. Сапарево, но и тази идея остана само на думи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. бай Хой

    То тая работа не е като оная, който може – го прави, който не може – дава акъл/съвети!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *