След проверкат на МОН в ЮЗУ! Министър Кр. Вълчев препоръча на ректора проф. Б. Юруков да осигури преподавателска заетост на проф. Г. Апостолов

В качеството си на работодател ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков да предприеме необходимите действия за осигуряване на преподавателска заетост на проф. Георги Апостолов с оглед запазване на трудовото му правоотношение и избягване на трудови спорове. Това е една от препоръките, които министърът на образованието Красимир Вълчев отправя към ръководителя на Югозападния университет след извъшената от МОН проверка.

 Както „ Струма” писа, на 20 май т.г. проф. Георги Апостолов, който бе зам. ректор и основен претендент за поста на проф. Юруков при избора му за втори мандат, бе изгонен от Философския факултет, в чието основаване участва и го ръководи 8 години. Това се случи след скандален 4-часов факултетен съвет. Тогава с мотив, че няма необходимия ценз да води дисципилината, която преподава от 25 г., проф Апостолов остана без часове. Парадоксът бе ,че за първи път факултетният съвет  разгледа поотделно часовете на всеки един преподавател, преди това не е имало обсъждания, а само утвърждаване. Освен това бившият декан бе единственият, чийто норматив не е одобрен.

Ден преди въпросния съвет проф. Апостолов изпраща до министър Вълчев втори сигнал с твърдение за проява на отмъстителност и реваншизъм от страна на проф. Юруков към него. „Събитията, които ще се случат на и след факултетния съвет, могат да докажат релността на отмъстителните действия на ръководството”, пише проф. Апостолов.

След двата сигнала министър Вълчев разпореди проверка и трима представители на МОН влязоха в ЮЗУ. В продължение на няколко дни те проверяваха документи, разговаряха с преподаватели, включително и с декана проф. Борис Манов. Информацията от проверката е качена на сайта на МОН и е публична.

„По наказателните мерки за отстраняването на проф. Г. Апостолов от университета налице е обективна възможност работодателят да осигури изпълнението на преподавателската дейност на проф. Г. Апостолов”, категорични са проверяващите.

Освен  да осигури часове на проф. Апостолов, ректорът трябва да приведе в съответствие със закона трудовите договори на всички лица, навършили 65 г., като прилага еднакъв подход към всички случаи. Също така в тримесечен срок ЮЗУ трябва да приведе в съответствие със ЗВО /Закона за висшето образование/ структурата на колективните си органи за управление, на факултетните, правилника за устройство и дейността на университета и правилника за развитие на академичния състав.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. На Мукавей

  “в тримесечен срок ЮЗУ трябва да приведе в съответствие със ЗВО /Закона за висшето образование/ структурата на колективните си органи за управление”? Това означава ли, че най-после този наглец Юруков трябва да освободи доброЗорно незаконно заеманото като пенсионер място на ректор? Ако този тъпанар го изритат и ректор стане някой читав специалист, който да изрине Авгиевите обори на всички нива от “калинки” и нагаждачи, ЮЗУ има шанс да се оправи.

  Отговори
 2. Митко Димчев

  Позорно управление на Юруков и двете му патерици – брадати, но различни на килограми. И сега ще дадат на Апостолов часове по хореография и солфеж. Истината е че този университет си отива, а вероятно това ще удари сериозно и града. Този разрив започна в последните две години от управлението на Мирчев, но при Юруков работа с общината нямаше. Прочетете какво се пише за ЮЗУ цяла седмица в коментарите на почти всички медии!!!! И няма никаква реакция от ЮЗУ! Това се каза аматьорщина! Няма да е до безкрай да си раздават едни хилядарки, да гледат разпечатки на телефони и да гадаят защо и кой на кого звъни или пиши СМС! И тези хора са родители, дядовци…че и педагози…позор! Но нека пътя се извърви докрай! каквото е писано ще се случи!

  Отговори
 3. ЮЗУ

  Професор Апостолов преди един месец се провъзгласи за синдикален лидер на измислена структура за да си пази мястото. Това стана със съдействието на един от заместниците на Димитров, Председател на КНСБ. Защо не си каже колко пари си сложи в джоба, когато беше заместник на Юруков? Защото никак не са малко. Сега реве като ……

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *