След протест с мотото „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” МОН даде пари за шкафчета за 35 школа в Пиринско

Близо 600 училища в цялата страна, сред които и 35 от област Благоевград, ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас със средства по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”. Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Както е известно, темата за тежките ученически раници е една от най-дискутираните сред родителите на децата и самите ученици. Така в началото на изминалата учебна година петокласничката от столичното 35-о СУ Теодора Божкова написа жалбата до председателя на Държавната агенция за закрила на детето срещу тежките раници на учениците. Тогава момиченцето се оплака, че трудно носи раницата си от 8 кг, и помоли за помощ, тъй като тежкият и непосилен товар създава опасности за здравето на подрастващите. С Теодора се срещна и зам. министърът на образованието Таня Михайлова и увери, че министерството ще предприеме мерки за решаване на проблема.

Междувременно родители излязоха на протест и под мотото „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” майки и бащи се надбягваха с раници на гърба с цел да накарат институциите да се задействат и да намерят решение на проблема. Така, след като МОН обмисля различни идеи, като например децата да учат изцяло с електронни учебници или да пишат на тетрадки с по-нисък клас, които са с по-некачествена хартия, но са по-леки, накрая се намериха 2 894 068 лв., с които се предвижда за бъдат закупени 111 815 шкафчета. По програмата са кандидатствали 742 училища. Експерти от от дирекция „Учебници и училищна документация“ са извършили класиране според най-ниската искана сума на брой шкафче и така 600 училища ще бъдат съфинансирани от МОН за закупуване на оборудването.

„Очакваме да получим от Министерството на образованието и науката 4859 лв., със съфинансиране от училищния бюджет възнамеряваме да закупим 217 шкафчета за всички 9 паралелки с ученици в 1 и 2 клас”, коментира Златка Миткова, главен счетоводител на благоевградското VІІІ СУ, което е сред одобрените по програмата.

Всъщност новото оборудване значително ще облекчи и работата на помощния персонал. „Досега децата слагаха раниците си по земята. Ние вдигахме всяка една от тях и бързахме да изчистим на обяд, защото след това влиза занималнята. Сега с шкафчета ще е много по-добре, те лесно се забърсват и подът ще се чисти по-бързо“, сподели жена от помощния персонал на VІІІ СУ.

Директорът на ІV ОУ Илиян Чапкънов разясни, че са отделили от бюджета си 1400 лв., кандидатствали са за 2000 лв. от МОН и с общата сума ще дооборудват училището със 100 шкафчета.

След разглеждане на оферти от няколко фирми от VІ СУ определят прогнозна цена от 850-900 лв. на шкаф с 24 модула /колкото са децата в паралелка/, кандидатстват по програмата и са одобрени. „Имаме такъв шкаф само в една от 12 класни стаи на учениците от начален етап. Искаме да закупим още 11 със 70% наши средства и 30% съфинансиране от МОН”, разясни директорът на VІ СУ Димитър Арабаджиев.

Одобрени по програмата са и благоевградските ІІ ОУ, СУИЧЕ, училищата в Сатовча, Хаджидимово, Слащен, Кресна, Борово, Симитли, Коларово, Осина, Абланица, Копривлен, Бел камен. Съфинансиране получава и Спортното училище в Сандански, обединените училища в Долно Осеново, Конарско, Юруково, І ОУ в Гоце Делчев, СУ „Братя Каназиреви” – Разлог и др.

По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение, като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *