СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ В „СТРУМА“! Под натиска на МТСП счетоводителят на Социално подпомагане – Благоевград Сп. Петров освободи стола си на държавен чиновник, остава само управител в ПК „Македония“ – Симитли

Счетоводителят на Агенция „Социално подпомагане” в Благоевград Спас Петров бе принуден да напусне държавната служба след проверка на Министерството на труда и социалната политика, самосезирало се по публикацията на в. „Струма“ от края на месец май, че е назначен и за вр.и.д. управител на ПК „Македония” в гр. Симитли.

Въпреки твърденията на Петров, че има разрешението на шефа си Александър Балев и че всъщност изпълнява задълженията си като кооперативен шеф след работно време и през уикендите, проверяващите от министерството били категорични – има сериозен конфликт на интереси, тъй като съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за държавния служител „Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация“.

Пред поставения ребром въпрос от страна на проверяващите как предпочита – да бъде дисциплинарно уволнен от „Социално подпомагане“ – Благоевград или да напусне по взаимно съгласие, Спас Петров избрал втория вариант. Преди десетина дни на общо събрание на симитлийската кооперация пък той бе бетониран за неин управител и сега е законен наследник на предшественика си Величко Кръстев.

Припомняме, че преди 2 месеца по здравословни причини Кръстев подаде молба за напускане на шефския пост в ПК „Македония” в Симитли и само няколко дни след освобождаването му постът бе зает от счетоводителя Спас Петров. Още в първите дни на управлението си, макар и с ранг на временно изпълняващ длъжността, Петров продаде срещу 70 000 лв. магазина на кооперацията в симитлийското с. Долно Осеново на сина на селския кмет Бисер Сегменов. Според самия Сегменов решението за продажбата не било на новия управител Спас Петров, а било взето на общо събрание по-рано.

Факт е обаче, че кооперацията продължава безпроблемно да разпродава активите си, въпреки че от миналата година в Контролния съвет на Централния кооперативен съюз в София стои сигнал за злоупотреби, разхищения, огромни хонорари и умишлено водене към фалит на ПК „Македония“ в гр. Симитли, подписан от бившия началник-склад в кооперацията Теменужка Ковачева. В него Ковачева призова преките шефове в столицата да вземат отношение по случващото се в кооперацията, преди тя напълно да е фалирала, защото на нея все още разчитат стотици член-кооператори от общината, вложили парите си и очакващи дивиденти. В сигнала на Ковачева има много конкретни имена, дати на извършени сделки в ущърб на кооперацията, списък на фирми длъжници и т.н., но до момента ЦКС не е реагирало.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

7 Коментара

 1. Симитли

  В Симитли се говори, че събранието е обжалвано и накрая от два стола на земята.

  Отговор
 2. Милка

  Сигурно стола на управител на кооперация е по-удобен и от този на държавен чиновник.

  Отговор
 3. Запознат

  Ааааа времето май е тръгнало и няма връщане назад. Рокадите ще почнат от горе надолу.

  Отговор
 4. Мнение

  Този поне не е пенсионер, почти всички шефове на кооперации са пенсионери. Там времето е спряло.

  Отговор
 5. Управление

  Управление след работно време и уикендите, аферим! То от такова управление сме на тоя хал.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *