СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ НА STRUMA.BG! Държавните институции се размърдаха за трансфера на К. Марянски от с. Падеш, който лежи 8 г. в гръцки затвор за убийство

Въпросът с прехвърлянето от гръцки затвор в български на осъдения на 15 г. затвор за убийство Кирил Марянски от благоевградското село Падеш отново е поставен на дневен ред. Седмица след публикация на в. „Струма“ на 13 юли, в която описахме случващото се с нашия сънародник, който попита „Аз български гражданнин ли съм, или заложник ?“, държавните институции са се активизирали.

На 20 юли директорът на дирекция „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси” в правосъдното министерство Биляна Белякова е изпратила писмо до Божидара Сърчаджиева, директор на дирекция „Консулски отношения“ в Министерство на въшните работи, с копие до президента, омбудсмана и международните отдели на МВР и ВКП, в което във връзка с поредната молба за съдействие на Кирил Марянски се резюмират предприетите действия. Припомня се, че въпреки обменената значителна по обем кореспонденция между българските институции, имащи отношение по случая, подготовката за приемането на Кирил в родината, планирано през май 2019 г., е осуетено от липсата на отговор от гръцка страна по исканията за документи, отправени неколкократно от Върховна касационна прокуратура. Българското посолство в Атина е изпратило даже нота на 14 февруари за това, че през месец януари е била планирана среща с представители на гръцкото Външно министерство, за чието провеждане така и не е получено съгласие от тяхна страна.

Поради липса на отговор от гръцките власти, което възпрепятства връщането на Кирил Марянски, шефката на международния отдел в Министерство на правосъдието Белякова се обръща за съдействие от Външно министерство. Следва да се изиска заверен препис от присъдата, както и извлечение от относимите по казуса разпоредби на гръцкия НК и на съдебното разпореждане за връщането му в България в изпълнение на дадените от Гърция гаранции по рамково решение 2002/584 ПВР относно европейската заповед за арест и процедурите за предаване между държавите членки на ЕС. Без тази информация не може да се съгласува планът за приемането на осъденото лице от български конвой.

Припомняме, че Кирил и сестра му Стефанка бяха осъдени на 15 г. затвор за убийството на варненеца Росен Христов-Странджата, станало в Атина в края на 2011 г., въпреки че и двамата твърдят, че са невинни. След като изкараха 6 г. в гръцките затвори, едва миналата година българските власти задействаха процедура по трансфера на нашите сънародници в родината, където да изтърпят наказанието си. Това беше част от условието на европейските заповеди за арест, с които през лятото на 2013 г. те бяха приведени в Гърция, за да участват в съдебния процес. По силата на конвенцията за трансфер на осъдените лица в чужбина  сестра му Стефанка бе върната на 20 май 2019 г. в България и приведена в Сливенския затвор, но брат й остана в гръцкия зандан. Кирил Марянски все още чака да дойде неговият ред за връщане в родината.

„Искам да ме върнат в България и да ми се даде шанс делото да бъде преразгледано във ВКС, тъй като сме невинни и осъдени без доказателства. Вече осма година съм в гръцкия затвор. Това е гавра и подигравка. Но като не си известен и богат, няма кой да ти помогне в бедата”,категоричен е Марянски.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *