След първия в страната бар фреш Земеделската гимназия в Сандански изгражда и училищен спа център

След разкриването на първия училищен бар фреш в страната Земеделската професионална гимназия подготвя и училищен спа център. Той ще се ползва от учениците, а гимназистите по професия “Изпълнител на термални процедури” ще се обучават и ще провеждат своята практика там.
За разкритите нови специалности, въведената дуална система на обучение и приоритетите за предстоящата учебна година разговаряме с ръководителя на ЗПГ Емил Терзийски, който е един от 4-мата директори в България, удостоен с наградата на МОН “Св. Иван Рилски” през 2018 година за постигнати високи успехи и принос към образованието.
– Г-н Терзийски, как се справихте с реализирането на приема за предстоящата учебна година?
– Приемът на Земеделската професионална гимназия бе изпълнен на 100%. Още след трето класиране нямаше нито едно свободно място. Така че през новата учебна година за пръв път в нашето училище ще постъпят 156 осмокласници, разпределени в 6 паралелки. Това ни отрежда първо място сред професионалните гимназии в областта по прием след завършено основно образование. От другите училища само Езиковата и Mатематическата гимназии в Благоевград имат прием колкото нас.
– През миналата година в ЗПГ бяха разкрити две нови специалности – “Икономическа информатика” и “Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове”, какъв е интересът към тях?
– От тази година имаме и “Автомобилна мехатроника”. Интересът към всички специалности е много голям. В “Икономическа информатика” максималният бал е над 400, което показва, че в ЗПГ постъпват много добри ученици. “Икономическа информатика” и “Организация на туризма и свободното време” вече втора година са единствените специалности в областта с интезивно изучаване на английски език, така както той е застъпен в профилираните гимназии. Това показва, че възможностите, които даваме на нашите ученици, са наистина много големи. Даже нещо повече. Имахме идея през тази година да открием и чуждоезиков профил, но не се получи, не по наша вина.
– Земеделската професионална гимназия е и първото училище в областта с дуално обучение.
– Миналата година за първи път въведохме дуалната система на обучение по професия “Готвач”. Тази година продължаваме дуалното обучение и по професия “Лозаро-винар”. Това е една търсена професия, браншът има нужда от кадри, затова се отзовахме на тяхната молба. И въпреки че няколко години нямахме прием по тази специалност, сега отново имаме. За следващата година назрява идеята за дуално обучение и по професия “Изпълнител на термални процедури”. В тази връзка непрекъснато обновяваме и модернизираме базата си. За нуждите на специалност “Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” инвестирахме в машини и направихме първия в България училищен бар фреш. Учениците сами произвеждат тези фрешове и ги предлагат в училището по време на междучасията, като един фреш струва от порядъка на 60-80 стотинки за 300 милилитра. Сега по същия начин започнахме и изграждането на първия в страната училищен спа център. Вече подготвихме помещението, закупихме джакузи, сауни, масажни легла. Така че в началото на учебната година нашите ученици ще имат възможността да ползват този спа център, а учениците от специалност “Извършване на термални процедури в балнелогични и други възстановителни центрове” ще се обучават и ще провеждат своята практика.
– С влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование земеделските гимназии в страната преминаха от държавно към общинско финансиране, отрази ли се това на ръководеното от Вас училище?
– Аз бях един от най-големите противници за преминаването ни от Министерството на земеделието към общините. Виждайки обаче какво се случва, на този етап нямам притеснения. Когато има разбирателство с кмет на община, Общински съвет, няма проблеми където и да е било. Много ми се иска за следващия бюджет Общинският съвет да приеме и даде малък принос за изграждането на този спа център. Най-вече по отношение на някои строителни дейности, като укрепването и освежаването на центъра. А иначе няма проблеми да закупуваме оборудване и да модернизираме базата си.
– Спомням си, че при обсъждането на новия закон в Благоевград тогавашният зам. министър на образованието Ваня Кастрева Ви посъветва да кандидатствате за национално училище, имате ли такива амбиции?
– Това няма как да се случи. Национално училище се става, когато имаш ученици от няколко области. На този етап ние имаме доста ученици, но те са основно от нашата община и Струмяни, и много малко от Кресна и Петрич. Така че на този етап нямаме такива амбиции.
– Какви са приоритетите в работата Ви за новата учебна година?
– Приоритетите ни са насочени преди всичко към осъществяване на висок учебно-възпитателен процес. Това ще се постигне само с взаимните усилия на всички участници в този процес – на нас, учителите, учениците, на техните родители. Това, което зависи от нас и по отношение на преподаването, сигурността на учениците, материалната база, ще го предложим и дадем. Родителите много могат да ни помогнат с присъствието на учениците в училище. А самите ученици трябва да разберат, че има ли правила, то те трябва да се спазват. Това е винаги в техен интерес.
Също така приоритет е и продължаване на работата ни по европейските проекти и програми. Само през това лято 30 ученици получиха Европас сертификат за работата им в Германия. В края на месец октомври нови 13 ученици ще бъдат на практика в град Кемниц, Германия. Продължаваме и съвместното сътрудничество с холандското училище в град Хереенвеен, където наши ученици провеждат съвместни практики в областта на цветарството и аранжирането. Имаме и нови спечелени проекти. Така че сред приоритетите ни са работа ни по европейски програми и, разбира се, борбата с неизвинените отсъствия, което винаги е било на дневен ред. Смятам, че през предстоящата учебна година постигнатите резултати ще бъдат по-добри в сравнение с изминалата.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *