СЛЕД РАЗГОРЕЩЕН ДЕБАТ! По предложение на председателя А. Тодоров съветниците приеха амбициозна програма с приоритети за развитието на община Благоевград

21 общински съветници промениха вчера с вота си бюджет 2020 на община Благоевград. По искане на групите на ГЕРБ, Местна коалиция ЕНП, ПП „Партия на зелените“, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, ДПС и съветниците от АБВ, Албина Анева от „МИР“ и Мария Гошева от листата на ВМРО разпоредиха промени на бюджета, които не бяха синхронизирани с  Общинска администрация.

Предложението визира включване в инвестиционната програма на общината на ремонти и на улици, огради, подпорни стени, водопроводи, детски площадки, навеси и саниране и ремонт на сградите на кметства по селата, включително и стартиране изграждането на ул. „Промишлена“, всичко на стойност 700 000 лв. Освен това в срок до 30 дни от влизане на решението кметът се задължава да изгради видеонаблюдение по селата, да увеличи средствата за издръжка на ОбС с 30 000 лв. за сметка на същата сума за възнаграждения, да заложи в проектобюджет 2021 за бейзболния клуб „Бизони“ 25 000 лв. финансова помощ за провеждане на Европейското първенство.

В задълженията с дата 2021 г. е включен и дълъг списък от ангажименти към повечето села в общината. От името на групата на ГЕРБ Кирил Илиев посочи, че средства за част от тези дейности могат да се пренасочат от заложените почти 400 000 лв. за несъстоялия си фестивал „Милениум“ и 300 000 лв. извънредни приходи от продажба на земя при болница ПУЛС.

„Предложението е много хубаво и показва, че в предходните мандати за селата нищо не е правено“, отбеляза зам. кметът по финансите Ясен Попвасилев и  предупреди, че ако се гласува това решение, то няма как да се реализират до края на годината заради липса на финанси. Очакваме над 3 млн. лв. намаляване на приходите на общината до края на декември. С това искане се дебалансира бюджетът, увеличават се разходите, без да се коригират приходите, и се заплашват 28 второстепенни разпоредители да останат без издръжка. Разходите в обществената трапезария и Домашния социален патронаж също са под въпрос“, алармира зам. кметът, но от групата на ГЕРБ опонираха: „Ние сме поели ангажименти към кметовете по селата и управителите на общинските фирми, които трябва да изпълните“.

Ясен Попвасилев реагира остро: „Това ще доведе до бюджетен дефицит! Всички приходи, които събираме, се харчат по приоритети за заплати… За какво ви е сега?! Толкова ли е трудно тези предложения да се направят при гласуване на бюджет 2021 ?!“.

Председателят на ОбС Андон Тодоров предложи компромисен вариант, според който при неналичие на средства и възможност да се изпълнят промените до края на 2020 г. предложенията да се включат задължително в проектобюджет 2021.

Финансовият зам. кмет направи последен опит да повлияе на решението на съветниците, припомняйки, че догодина общината ще бъде принудена да плати минимум 5,5 млн. лв. стари задълженията към РИОСВ, но с алармата му се съобразиха едва 3-ма „против” и 7 „въздържал се”.

Остра бе реакцията на недоволство извън пленарна зала на главния финансист на общината К. Шумантов, който коментира, че решението трябва да се обжалва пред съда, тъй като изпълнението му би довело до сериозен финансов дефицит в бюджета.

Сесията на местния парламент вчера стартира с обсъждане и гласуване на програма и стратегия с приоритетите на община Благоевград за периода на мандат 2019-2023, внесен от председателя Андон Тодоров. В рамките на дискусията съветникът Красимир Роячки повдигна темата за изграждането на индустриална зона от едноименното държавно дружество, вместо общината да харчи за това 8-9 млн. лв., припомняйки подписания миналата есен меморандум от екскмета Камбитов.

„Срещал съм се с директора на „Индустниални зони“ и меморандума, за който говорите, е бил само за намерения, нищо повече“, заяви пред съветниците кметът Румен Томов и добави: „Индустриални зони” търсят имоти, а районът на черешарниците е само 70 дка, освен това комуникацията там е изключително сложна, като включване към главен път или магистралата, и по тази причина мястото е неподходящо“.

„Направете го в обособената нова индустриална зона, нека там инфраструктурата да се изгради от държавата, не от общината, и ще получите аплодисментите на всички“, репликира го Кр. Роячки.

„Никой не е казал, че ние ще изразходваме тези 9 млн. лв. за инфраструктура“, бе отговорът на кмета Томов. Съветникът Калоян Ханджийски се включи в дискусията, припомняйки вица с обещанията на циганска сватба, и попита: „И тук ли не е задължително всичко, което се обещава, да се дава?! Защото като гледам програмата, предлагам да изградим 10 завода. Даже запишете 100! И 10 детски градини. И допишете в списъка, че предлагам да се изградят и ремонтират всички пропуснати улици. Може би и алтернативна администрация ще предложите?! Всички предложения са прекрасни, но какво правим – опити за паралелна власт ли?! Кметът е този, който трябва да предлага програмата, която смята да изпълни. Тук цари див популизъм! Ще ви припомня, че през 2019 г. по време на управлението на Камбитов в некризисна година  капиталовите разходи са в размер на малко над 3 млн. лв. Като гледам предложената програма, с това темпо от миналата година ще я реализираме за 150 години! И да не забравяме, че ние направихме един куп минусчета за бюджета, като намаляване на наемите и други мерки в полза на бизнеса, но в минус на общинската хазна, и на тяхно място няма плюсчета!“, заяви Калоян Ханджийски.

Радослав Тасков констатира, че дискусията е излишна: „В програмата има малко объркване с инвестиционна програма, но не е грешка, че има конкретика. Инвестиционната програма на кметския екип ще приемем в началото на 2021 г., а тази, която в момента обсъждаме, е доста обхватна и може би не е за един мандат. Затова се надявам да има приемственост и съветниците в следващия ОбС да я довършат и развият“, каза Тасков.

Председателят А. Тодоров представи програмата за развитието на общината

От групата на БСП д-р Пандев предложи допълнение на програмата, но то не бе прието от мнозинството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Пълната програма четете във вестник “Струма”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *