След „Св. София“ Турция превръща и манастир в Истанбул в джамия

Правителството на Турция е решило да превърне манастира Хора (Карие – тур.) в Истанбул в джамия, съобщава гръцката обществена телевизия ЕRT. Решението е публикувано днес в правителствения вестник.

Това е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението е да бъде превърнат в джамия, подобно на храма „Света София“, предаде БГНЕС.

Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител“, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия, се казва в информацията.

Манастирът е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол.
Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ.

Според оценка на политолози това е още една символична стъпка с препратки към историята в контекста на ревизионистичната османска стратегия, към която се придържа Турция, отбелязва телевизия ERT.

В началото на XV век великият везир на султан Баязид II Атик Али Паша превръща църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава започва и заличаването на повечето мозайки и фрески в храма.

През 1948 г. Карие джамия спира да се използва като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *