След серия номинации, гласуване и прегласуване! Светла Данаилова и Димитър Капитанов избрани за зам. председатели на ОбС – Петрич

Общинските съветници Димитър Капитанов и Светла Данаилова бяха избрани за зам. председатели на ОбС – Петрич. Точката бе вкарана като извънредна на вчерашното заседание на местния парламент, в което бяха предвидени за разглеждане 60 точки. 45 минути отне самото приемане на дневния ред, в което след дебат и няколко прегласувания присъстващите на сесията 27 съветници решиха да разгледат като втора точка въпроса за избор на двама заместници на председателя Георги Тренчев.

От името на групата на ГЕРБ Светла Данаилова предложи кандидатурите на Христо Батев – СДС, и Димитър Капитанов – БСП, с мотива, че и двамата са добре подготвени и представляват десницата и левицата.

11 съветници от различни партии като „Има такъв народ“,  ВМРО, БСП номинираха за заместници Димитър Капитанов, Никола Попов и Велик Гогов.  Общинският съветник Илиан Ушев, който премина към организацията „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, направи соломоново предложение – да бъдат избрани всичките четирима за заместници, което не бе прието, тъй като в правилника на ОбС е посочено, че заместниците могат да бъдат максимум двама. 

Веднага бе лансирана идеята за промяна на този текст в правилника и тя да бъде подготвена от адвокат Велина Пиргова, привлечена да подпомага юридически ОбС, което стана известно на вчерашната сесия. Това предложение не се възприе и остана за евентуално разглеждане в следващо заседание.


Адвокат Велик Гогов почерпи за първородния си син

Последва поименно гласуване на всички номинирани за зам. председатели, като за избран се считаше всеки получил квалифицирано мнозинство, т.е. минимум 17 гласа от общо 33. Димитър Капитанов получи 22 гласа и бе избран от раз, а останалите претенденти Христо Батев, Никола Попов и Велик Гогов събраха по 15 гласа и отпаднаха. 

Тъй като трябваше да бъде избран втори зам. председател, от  ГЕРБ номинираха Светла Данаилова. Общинският съветник Илиан Ушев заяви, че с удоволствие ще гласува за своята класна, но предложи гласуването да се отложи за другата сесия. Предложението не мина и групата отляво номинира 5-има кандидати – Антон Иванов, Любчо Минев, Йордан Каракашев и Йорданка Атанасова, като последната веднага си направи отвод. При последвалото гласуване Светла Данаилова бе избрана с най-много – 18 гласа, а останалите получиха по-малко.

Последва почивка, в която адвокат Велик Гогов почерпи колегите си със сладки и бонбони, че е станал за първи път баща на син Калоян. След 15-минутната пауза сесията продължи със следващите точки в дневния ред. Активност прояви отново Илиан Ушев, който попита дали ще бъде потърсена отговорност на някого за това, че на община Петрич е наложена финансова корекция по проект с европейско финансиране.

Кметът Димитър Бръчков отговори, че в сравнение с други общини Петрич е в пъти по-добре в това отношение, и даде пример с Благоевград, който има финансови корекции за милиони по проекти с европейско финансиране.

„За патологията с финансовите корекции по програмата „Региони в растеж“ на ЕС от Националното сдружение на общините сме информирали предишния и настоящия министър на МРРБ. На последната среща с кметовете бе направено предложение 80% от корекциите да бъдат за сметка на националния бюджет. Има много засегнати общини, но никой не прави от това политически въпрос“, обърна се кметът към общинския съветник Ушев.

Общинските съветници продължиха работата си по останалите точки в дневния ред, по-важните от които бяха приемане на годишните отчети за приходите и разходите на общинските дружества през 2020 г., решение за раздаване на еднократна финансова помощ на социално слаби граждани и предложението на кмета за именуване на централния площад на името на поета Евтим Евтимов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *