СЛЕД СИГНАЛ ЗА ПЛАГИАТСТВО! Конкурс за доценти в ЮЗУ разбуни духовете, петима от седемте членове на журито с отрицателни оценки на претендента за академичната длъжност М. Шехова-Канелова

Конкурс за доцент по „Теория и управление на образованието” с двама кандидати разбуни духовете в ЮЗУ и се превърна в най-коментираната тема в кулоарите на университета. Претендентите за заемане на академичната длъжност са гл. ас. д-р Марияна Шехова-Канелова и д-р Румяна Гьорева.

И двете са добре познати в образователната гилдия, името на М. Шехова-Канелова се свързва с множеството проведени обучения на педагогическия специалисти. Тя работи в ЮЗУ от 16 години, води учебен процес в над 10 дисциплини в магистърска програма по „Образователен мениджмънт” и други бакалавърски програми на Факултета по педагогика. Участва и ръководи внушителен брой от 19 изследователски и образователни проекта. Наред с това е национален координатор на Международен проект за разработване и внедряване на магистърска програма по иновационен мениджмънт MANTRA и има допълнително образование – магистър юрист.

Другият кандидат Р. Гьорева започва кариерата си като учител, зам. директор на училище, била е началник отдел ОМДК /организационно-методическа дейност и контрол/ в Регионалното управление на образованието – Перник, зам. кмет на община Перник, зам. председател на Общинския съвет, две година е работила като асистент във Факултета по педагогика на ЮЗУ. Понастоящем след издържан конкурс е главен инспектор в НИО /Национален инспекторат по образованието/.

В съответствие със законовите и нормативни разпоредби със заповед на ректора на ЮЗУ проф. Б. Юруков е назначена университетска комисия, която разглежда подадените документи и допуска до участие в конкурса двамата кандидати.

До сблъсъка се стига, след като професор доктор на педагогическия науки Пламен Радев Иванов от Пловдивския университет в две последователни писма подава сигнал до другите 6-има членове на научното жури за плагиатство от страна на М. Шехова-Канелова.

„Най-смущаващо в случая за научната продукция на гл. ас. д-р Марияна Андреева Шехова са установените от мен случаи на плагиатство. Аргументите в становищата по сигналите, предоставени от Марияна Шехова-Канелова, намирам за крайно неубедителни и не ги приемам. Освен това (според мен) Марияна Андреева Шехова-Канелова е нарушила достоверността на две декларации: за верността на заявените от нея данни и за това, че не е включвала текстове, резултати, идеи и мисли на други лица, които не са цитирани”, пише в рецензията си проф. д.п.н. Пламен Иванов и дава положителна оценка за П. Гьорева, отрицателна за М. Шехова-Канелова и препоръчва на научното жури да изготви доклад-предложение до Факултетния съвет на Факултета по педагогика към ЮЗУ „Неофит Рилски“ гл ас. д-р  Шехова-Канелова да не заема академичната длъжност „доцент”.

Твърденията на проф. д.п.н. Пламен Иванов изцяло подкрепя и проф. д.н. Ваня Георгиева от Факултета по педагогика на ЮЗУ. Тя анализира, че в целия текст на изредените публикации, които д-р Шехова представя като свои разработки в документацията за избор на доцент, има множество дословно заимствани текстове (с идеи, анализи, обобщения, дори позоваване) от автори, които са посочени в сигнала. Изтъквайки общо четири мотива – наличие на представяне за собствени на трудове, които изцяло или частично са написани или създадени от другиго, без позоваване или цитиране, небрежно представена документация в процедурата за избор на „доцент“, представяне на хабилитационен труд, който в определена степен повтаря предметната област и постигнатото в защитената през 2015 година дисертация на М. Шехова, липса на съществени приноси в научната и научно-приложната дейност, проф. д.н. В. Георгиева също дава отрицателна оценка за д-р Шехова и положителна за д-р Гьорева.

„В посочените от проф. Радев публикации на кандидата е видно, че текстовете в статиите, които гл. ас. д-р Шехова-Канелова описва като „авторски“, на практика представляват директно заимстване с леки корекции на вече създадени текстове от чужди публикации, без точно цитиране, тяхното сглобяване по определен начин и представянето им като авторов научен труд. Заемките са значителни, като дори пораждат въпроса доколко в съответните публикации на гл. ас. д-р Шехова-Канелова присъства нейна авторска мисъл, гледна точка и научно съждение”, счита и доц. д-р Йонка Първанова от Софийския университет и предлага д-р Р. Гьорева да бъде избрана за „доцент“ по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието за нуждите на ЮЗУ съгласно обявения конкурс.

Същото смята и проф. д-р Светлозар Вацов от Шуменския университет.

Кандидатурата на д-р Шехова е подкрепена само от двама членове на журито – проф. д.п.н. Добринка Тодорина и проф. д-р Невена Филипова. Те акцентират на колегиалността, активността и организаторския талант на кандидата, нейното високо професионално равнище, качеството на научната й продукция, заемаща съществено място в теорията и практиката на образователния мениджмънт, и смятат, че именно д-р Шехова трябва да стане доцент.

В пространствено становище от 6 стр. проф. д.н. Елка Янакиева пък дава цялостна отрицателна оценка и на двамата кандидати. В резултат на проучването и съпоставянето на всички спорни материали проф. Янакиева счита, че наистина гл. ас. д-р М. Шехова-Канелова е извършила присвояване на части от чужд труд и представянето им чрез публикуването им под свое име за свои. Очертавайки проблемните точки и анализирайки обема, научния стил, структурата и тематичната насоченост на научната продукция на другия кандидат, проф. Янакиева препоръчва и двете да не бъдат предлагани за доцент.

Така всъщност се стига до любопитната и със сигурност рядко срещана ситуация: единият кандидат – д-р Шехова, да получи пет отрицателни и две положителни оценки, а другият – д-р Гьорева – 3 отрицателни и 4 положителни.

Заключително заседание на научно жури е насрочено за 30 септември /сряда/. Шестимата професори и единият доцент трябва да определят кой и дали някой от двамата кандидати да бъде предложен за гласуване от Факултетния съвет на Факултета по педагогика.

  ЕКИП „СТРУМА”

М. Шехова-Канелова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

19 Коментара

 1. Стефчо

  Добре че е тоя Брадат куц кон (агент на ДС Андреев) и Тъпото овчарче (Боре пишман ректорчето) да ни разсмиват! Все пак да каже Брадатия куц кон чий задник дето бара е по мек и пухкав – на Шехова, на Кралевите (там са 2 задника), на Сапунджи, на Стаменка или на Попова – аман се каза вече? Има право да посочи и друг задник, може и европроектски – ако иска! Боре Тъпото да върне народните и европейките пари дето открадна, Куция кон също пари да върне и тия дето от хората взимаше и на Боре тъпото носеше! Има и още много … ама като му дойде времето и мястото! Плагиатството и некъдърноста – ВЪН! Всичко се връща! Срам и позор! И тия двамата (брадатия и тъпия) – крайно време е да си влезете в часовете! Ей мушмороци!

  Отговори
 2. БАЙ СТАВРИ

  БОРЕ ТЪПОТО Е ПЪТНИК КЪМ ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР.
  ЗАГРОБИ УНИВЕРСИТЕТА.
  НАЗНАЧИ ЦЯЛАТА СИ РОДА ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО – СИНОВЕ, СНАХИ, СВАТОВЕ, БРАТЧЕДИ И Т.Н.
  ИЗГОНИ КАДЪРНИ СЛУЖИТЕЛИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ.
  ВМЕСТО ДА СЕ ЗАСРАМИ И СКРИЕ ОЩЕ СЕ ПОКАЗВА ТОВА ЧУЧЕЛО И НИЩОЖЕСТВО ПРЕД СУДЕНТИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ.
  ТА ТОЙ Е ПОД НИВОТО НА НАЙ-ОБИКНОВЕННИЯ АСИСТЕНТ, ТЪЙ КАТО НЯМА И ЕДНА САМОСТОЯТЕЛНА СТАТИЯ ЗА 38 Г. СТАЖ В ТОЗИ УНИВЕРСИТЕТ.
  СРАМ И ПОЗОР Е ЗА УНИВЕРСИТЕТА .

  Отговори
  1. Компютърчо

   Затова пък Борето е професор, а от неговата катедра имаше двама доктори на науките, които той умишлено им пречеше в кариерното развитие, независимо че това бяха известни в цял свят и уважавани учени. Но така е в ЮЗУ и конкретно в ПМФ

   Отговори
 3. Вътрешен човек

  Ако Шехова не бъде освободена, то съгласно ЗВО, министъра трябва да отстрани Юруков, ако не изгони плагиата Шехова. Но министъра отдавна трябваше да е махнал този плагиат и крадец Юруков. Само, че явно си пъдят в гащите заедно и онзи се прави на умрела лисица. Подават си топката с държавните пари на университета.

  Отговори
  1. Саваот!

   Боре Тъпото е отявлен мошеник, хитър селски тарикат. Докато му бе изгодно душеше задника на Иван Мирчев, а оня глупак го тунтуркаше до ректор. Като докопа властта, БоЮр го изрита по най-безцеремонния начин и почна да граби с пълни шепи като за последно от народната пара и да ползва най-долните похвати да се направи професор с чужд труд, заплащан пак с пари и постове на ЮЗУ. Вижте му само управленския екип (оставете ректорския, умряла лисица като него), ами по факултетите? Наслагал е само послушковци и лизачи като него, някои и “меки китки”, изстреляни за няколко години от асистенит до професори с гъзолизане. Но хитрецът прилапва прокурори и милиционери за “докторанти” и така си връзва гащите да не го проверяват, че е същия като Боко – крещи за четата на бай Ставри. Но ще дойде Видовден, Господ забавя, но не забравя и ще му се стовари цялата лошотия и върху него, и върху родата му!

   Отговори
 4. БАЙ ГАНЬО

  Боре Тъпото няма ли кой да го изрита от този университет?
  Как се показва още този гьонсурат пред служителите, преподавателите и студентите.
  Крадецът на държавни пари и парите на студентите.
  Вместо да увеличи заплатите на асистентите и гл. асистени и да не ги праща на борсата лятото, той сам се награждава с хиляди лева.
  БЪЛГАРЧЕВСКИЯ ЦЪРВУЛ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ НЕ САМО ЗАРАДИ НЕЗАКОННИЯ ИЗБОР,НО И ЗА 18 000 ЛВ. ЗАПЛАТА, СЪЩО И ЗА ПЛАГИАТСТВОТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО ТРУДА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ЗА ДА СЕ НАПРАВИ САМ ПРОФЕСОР.
  А МОН СПИ, УЖКИМ ПРАВИ ПРОВЕРКА , А ВСЪЩНОСТ ЗАМИТА ВСИЧКО. ЮРУКОВ ПЛАЩА С ПАРИТЕ НА УНИВЕРСИТЕТА НА ТЕЗИ ОТ МОН, ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕАТ НАЯВЕ КРАЖБИТЕ И ДАЛАВЕРИТЕ МУ.

  Отговори
 5. "проф." Величко Адамов, Свищов

  Боре, Тъпчо, идвай при мен, чакам те в отряда на бай Ставри в Централния софийски…

  Отговори
 6. Професор

  ЗАКОН за развитието на академичния състав в Република България
  Чл. 35. (1) Освобождава се от академична длъжност лице:
  1. (изм. – ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 05.05.2018 г.) когато
  бъде доказано по законоустановения ред плагиатство или
  недостоверност на представените научни данни в научните трудове,
  въз основа на които е придобило или е участвало в процедура за
  придобиване на научна степен, или е заело или е участвало в конкурс
  за заемане на академична длъжност.

  Кандидатът (Шехова) следва да бъде освободен от длъжност в Университета.

  Отговори
  1. Здравобара Якошиба

   При обективна проверка за плагиатство Боре Тъпото трябва първо себе си да самоосвободи като “професор”” и ректор и да върне награбеното от ЮЗУ.

   Отговори
 7. Тъпия и Брадатия

  Айде сега да проверим и всички статии на килограм в Scopus за плагиатство и кой ползва преводачески фирми като Cambridge Proofreading да си прикрива и замазва посредствеността, некадърността и неграмотността си? Андре(и)шковци – жалки сте! Брадатия агент на ДС (Андреев) да не бара по гъза новите доцентки и кандидат-доцентки! Тия са фалшиви и там бе Пешо! Стига е ползвал старото чучело държавното СПА на Бачиново като лична собственост! Боре Тъпото да напише най-накрая една статия! Стига е слушал телефоните и мейлите на хората! Не знам да се смея или да плача – унищожихте златен университет! Крайно време е Бойко да дойде!

  Отговори
  1. Елена

   Сега са хванали Кралеви и Фатмето да пишат статии за Скопус да ги пишат като съавтори и Боре да взима пари и от това.

   Отговори
   1. Шмехова

    Какви статии какви пет лева? Боре го интересува да вземе поредните комисионни от смешните ремонти които е захванал и процент от обществените поръчки. Все пак след заповедта на министъра за определяне на заплатите на ректорите той ще трябва да слезе от 16000 лв на около 3000. Липсата от близо 13 бона трябва да се запълни. Иначе как ще си плати сметките – та нали се бутат пари наляво и надясно за да не тръгне никаква сериозна проверка.
    Той ако искаше да се изкара велик учен трябваше рано или късно да го покаже с поне една самостоятелна публикация (пък било и да плати на някой да му я напише) – а такава н.я.м.а.! Т.е. не му пука дали ще го мислят за учен или не. Важното е че е държи ключа от бараката и си прави каквото си поиска безочливо и брутално. Саморазправа с всеки инакомислещ и изтискване на всички ресурси за своя облага.

    Жалко за хората на които сега се свързват имената им с него, защото рано или късно той си отива (макар да дойде друг като него). Какво ще правят след това? Или ще похапват и тогава фекалии да им върви кариерата, защото вече ще им е втора природа.
    Жалко и за всички достойни хора в университета които поради малцинството си не могат да надделеят над посредствеността.
    Забравихте ли Е.Бояджиева? Нали никой не се съмнява че Юруков също е плагиат…, а днес и Шехова, за която това вече е и рецидив.
    Браво ЮЗУ браво Боре!

    Отговори
  2. Гаментел

   Мейлите се четат и манипулират откакто е станал ректор, но за телефоните се прави проверка кой с кой си говори, не е лесно да ги пусне A2 да слушат, поне доколкото ми е известно.

   Отговори
 8. Стоян

  Янакиева е крайно некоректна, продава се за 50 лв. така че каквото и да напише никой няма да и обърне внимание. Тя самата в учебника си е преписала от руски сайтове. Тодорина и Филипова са срам за университета пир такива доказателства от колегата от Софийски университет да се правят на луди.

  Отговори
 9. Студент

  Срам за ЮЗУ! Като си правихме рефератите намерихме една статия на Шехова, Филипова и Дерижан с едно сръбско ли беше Македонско или списание. Пуснахме я на система за плагиатство защото ни ги проверяват рефератите и тя излезе преписана. Тези хора не ги ли е срам да се появяват въобще в университет, да не говорим как се държат със студентите – надменно и арогантно.

  Отговори
  1. Тримата му с китари

   Дерижанката я изгониха от БСУ, а Боре Тъпото я взе за зам. ректор, заедно с останалите “корифеи” от трупата му – къносаната тройкаджийка от химията и музикалния дудук, все отбор некадърници и плагиати, водещи ЮЗУ успешно към пропастта!

   Отговори
   1. Химик

    Боре Тъпото ги взе тия за заместник-ректори, защото много други му отказаха, напимер един професор и много по-голям учен-химик от катедрата на ограничената Иванка.

    Отговори
 10. Бармалей

  Още едно потвърждение на научното ниво на ЮЗУ-вските кадри, израсли под четвъртвековната сянка на мЪтематическата мътилка, окупирала ректорското ръководство. Започвайки от К. Чимев, който заедно с бандита Райо Чората въведе мафията в университета и трасира пътя за крадене и незаконно облагодетелстване на наследниците му И. Гюдженов и И. Мирчев (сменили Чората с мафиота от по-висока класа А. Воденичаров, установил ПИФ като “държава в държавата” и развъдник на крадци и некадърници, печатница на неподплатени дипломи), та до днешния некадърник пенсионер, самопроизвел се в “професор” без никакви научни самостоятелни публикации, обградил се с крадлива шайка от ДС доносници, определят залеза на ЮЗУ и клонирането на плагиати и некадърници, гонейки малкото стойностни учени от там , за да не ги сравняват с тях. Честито!

  Отговори
 11. Безсрамни "колеШки"

  “Те акцентират на колегиалността, активността и организаторския талант на кандидата!” Предлагам да я направят щеф на копирния център на ЮЗУ. Може и Джельов да вземе на работа, че го уволниха от общината и е подходящ кандидат-колегиален общителен и активен.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *