СЛЕД СИГНАЛ НА БИВШИЯ ГЛ. АРХИТЕКТ В.ТИНЧЕВ ЗА НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ! Зам. кметът Е. Тунева издаде заповед за събаряне на двуетажната сграда в района на старата автогара

Събарят двуетажната сграда в района на бившата автогара в Благоевград, известен като „Кончето“. Доказа се, че тя е незаконна и със заповед от 7 май на зам. кмета по строителството на община Благоевград инж. Емилия Тунева е разпоредено събарянето й.

До драстичната ситуация се стигна след писмо на лидера на ПП „Партия на зелените“ в местния парламент Андон Тодоров до Регионален отдел „Национален строителен контрол“ в Благоевград (РОНСК) вследствие на сигнали на бившия главен архитект Васил Тинчев до главния прокурор, ДАНС и ДНСК, че незаконно е построена сграда върху общински терен.

Градежът на въпросната постройка започна миналото лято, а на последната за 2019 г. сесия на Общинския съвет на 28 декември с гласовете си 24 съветници разрешиха общината да продаде 155 кв.м общински терен на фирмата, която строи на мястото на „Кончето“.  Посоченото основание бе, че са купили от „Динамик текс“ ООД бараката, която бе на същото място, с отстъпено право на строеж върху площ от 122 кв.м. Одобрената цена за продажба бе 54 717 лв. В документите, представени на съветниците по точката,  имаше депозирано удостоверение от зам. кмета по строителството инж. Е. Тунева, че върху терена няма незаконно строителство.

Именно тази декларация се оказва, че не е отговаряла на истината, а този факт е от изключителна важност, тъй като ОбС не може да се разпорежда с имот, върху който има незаконен градеж. Общински съветници реагираха остро, че теренът бил публична общинска собственост, но така и не стана ясно как това обстоятелство е променено в частна общинска собственост, за да се тръгне към продажба.

Проблемът е, че такава промяна не е гласувана в ОбС, а за одобрението й са нужни 2/3 от гласовете на общинските съветници. Явно проверката на строителните инспектори от РОНСК е констатирала, че сигналът на арх. Тинчев за наличие на незаконно строителство върху общински имот отговаря на истината, което е причина сега зам. кметът по строителството инж. Тунева да издаде заповед за премахване на обекта.

Засега не е ясно дали установеното незаконно строителство няма да стане причина за отмяна като незаконно и на решението на ОбС от декември 2018 г. за продажба на терена от 155 кв.м в района на „Кончето“.

„Бездействието на институцията главен архитект, при когото документите за строителството на въпросната сграда стояха 3,5 месеца подпечатани, но без да се изведат с подпис и дата, е причината да се стигне до сегашната ситуация“, коментира управителят на „Строй Инвест консулт 2013“ ЕООД Борислав Тодоров и допълни: „Да, нямаме разрешение за строителство на 2-етажната сграда и сме в административно нарушение по ЗУТ, но техниката ни беше на обекта и се подведохме да започнем изграждането в очакване да получим подписаните документи. За мястото и отстъпеното право на строеж сме си платили всичко на пазарни цени, общо 85 000 лв. След проверката на специалистите от общината и ДНСК през март, ако не се лъжа, депозирахме възражение срещу необоснованото забавяне извън законовия срок на искането ни на разрешението за строеж. Сега подготвяме ново възражение срещу заповедта за събаряне. Фирмата ни е с безупречна репутация, но има опити дейността ни да се политизира, като ни замесят в политически скандал, с който нямаме нищо общо. Съжаляваме, че хвърлихме труд и усилия, можехме да изчакаме, но за жалост не го направихме. Ще си понесем последствията, ще се борим докрай, но ако се наложи, ще съборим постройката“, заяви управителят на „Строй Инвест консулт 2013“ ЕООД.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *