СЛЕД СИГНАЛ НА „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН”! РИОСВ излови строителния предприемач Л. Галчев в нелегално производство на асфалтови смеси до река Места

Незаконно работеща асфалтова база по поречието на река Места, собственост на благоевградския строителен предприемач Любомир Галчев, откриха проверяващи от РИОСВ – Благоевград по сигнал, постъпил на „зеления телефон“ директно в екоминистерството. Проверката е направена на 21.05.2021 г., когато е установено, че асфалтосмесителната инсталация тип SIM 100P на „Галчев Инженеринг“ ЕООД работи и се произвеждат асфалтови смеси. На дружеството е съставен констативен протокол и е издадено предписание за незабавно преустановяване на производствените дейности до съгласуването им с РИОСВ.

Други 2 дружества – „България Холидейз“ ООД, гр. Разлог, стопанисващо „Пирин Голф Хотел и СПА“, и „Месомания Трейд“ ООД в гоцеделчевското с. Мосомище на Лиляна Керянова, получиха актове за административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух, по Наредбата за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуоросъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите на флуоросъдържащи парникови газове. И двете дружества освен това пропуснали срока 15.02.2021 г., до който трябваше да представят в РИОСВ годишен отчет за флуоросъдържащите парникови газове и озоноразрушаващите вещества за миналата година, което допълнително ще повиши размера на наказателните им постановления.

Сред санкционираните от екоинспекцията фирми са още гоцеделчевският ЕТ „Димитър Христов – Нети“ и благоевградската „Пирин пеллет“ ЕООД – за непредставена в РИОСВ – Благоевград информация  за получаване на отпадъци, предмет на трансграничен превоз, както и „МОДЕЛО“ ЕООД, с. Копривлен, общ. Хаджидимово – за нерегламентирано изгаряне на текстилни изрезки, хартиени шпули и полиетилен. ЕТ „Красимира Костова – Мира“ – гр. Сандански пък отнася глоба от 200 лв. за превърнатото от нея пасище в трайни насаждения.

С акт е и кметът на Кресна Николай Георгиев заради неизчистено сметище в едно от селата. Колегите на Георгиев от региона, които също целогодишно имат проблеми с разхвърляни боклуци, се отърваха само с предписания – градоначалникът на Петрич Димитър Бръчков е с нареждане да изчисти в срок от 1 месец заради по-трудната им достъпност замърсени терени в землищата на с. Кавракирово и с. Беласица, кметът на Кочериново Иван Минков е натоварен да постави допълнителни съдове за битови отпадъци в с. Пороминово, а управникът на Гърмен Феим Иса е длъжен да се погрижи за нерегламентирано замърсяване в землището на с. Долно Дряново. Кметовете на Якоруда и Белица Нуредин Кафелов и Радослав Ревански ще бъдат повторно проверени дали са изчистили замърсени участъци от река Места.

Сигнал за проблемна ферма за отглеждане на кози в кочериновското с. Бураново, собственост на Владислав Чамишки, се оказа без система за отводняване, събиране и отвеждане на отпадъчните води, които се изливат свободно върху откритата площадка към фермата. Чамишки се опитал да я отводни с пластмасова тръба, отвеждаща водата в съседно дере, но се оказало, че и това е без разрешение на МОСВ. Фермерът е с нареждане да намери друг начин за отводняване на площадката.

ЕТ „Иван Трендафилов“ – Кресна ще плати 2000 лв. по наказателно постановление за водена невярна отчетност на отпадъците в общината. С 2000 лв. санкция е и община Симитли за ползване на Крупнишка река за заустване на отпадъчни води без разрешително.

Община Благоевград пък от този месец с е наложена текуща месечна санкция в размер на 78 лв. за заустване на отпадъчни води от депото в Пункт 2 – на изход Пречиствателна станция за инфилтрирали води, при неспазване на индивидуалните емисионни ограничения.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *