СЛЕД СИГНАЛ ОТ АКФ! Агенцията за държавна финансова инспекция взе на прицел община Благоевград заради поръчка за LED осветление

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград след сигнал на Антикорупционен фонд (АКФ). Сигналът е подаден от АКФ на 28.09.2018 и алармира за нередности в допълнително споразумение по договор между общината и фирмата изпълнител, представлявана от Константин Обецанов.

Договорът на стойност 1 845 663,56 лв. с ДДС е сключен на 02.12.2015 г. Повече от година по-късно, на 06.06.2017 г., двете страни сключват допълнително споразумение за още 433 363,19 лв. с ДДС, с което е възложена допълнителна строителна дейност с мотив възникнали непредвидени обстоятелства. За 45 от общо 47-те подобекта по проекта се установяват такива. Експертните становища най-често споменават следните непредвидени обстоятелства: силно корозирали стълбове, липса на стълбове вследствие на извършено ПТП, дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела. Сред другите обстоятелства, налагащи извършване на допълнителни строително-монтажни работи, са и неподходяща височина на съществуващите осветителни тела и неподходящо местоположение на съществуващите стълбове.
На отговор на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от АКФ, община Благоевград отговаря, че преди възлагането на поръчката е направен задълбочен анализ на системата за улично осветление и е събрана и анализирана голям обем информация за различните елементи. След такъв задълбочен анализ преди възлагане на обществената поръчка съмнение буди фактът, че се налага извършване на допълнителни дейности на стойност 433 363,19 лв. с ДДС.
От правния екип на АКФ напомнят, че възлагането на такива допълнителни строително-монтажни работи и изменението на договора са принципно допустими от закона, но само при спазването на определени условия. За да може възложителят да се възползва от предвидената от закона възможност за изменение на договор за обществена поръчка, следва да са налице редица условия, сред които и наличието на непредвидени обстоятелства. Такива са обстоятелствата, които са възникнали след сключването на договора и не са резултат от действие или бездействие на страните. Непредвидените обстоятелства не могат да бъдат предотвратени дори и при полагане на дължимата грижа и правят невъзможно изпълнението при договорените условия.
От констативните протоколи е видно, че обстановката на терен налага строително-монтажни работи извън посочените в договора. От протоколите обаче не са видни причините, поради които допълнителните дейности не са включени в първоначалния проект и договора от 02.12.2015 г.
В допълнение, плащането по допълнителното споразумение е извършено на 07.07.2017 г., въпреки че 20 дни по-рано Общински съвет – Благоевград е отхвърлил предложението на кмета за промяна на поетия дългосрочен дълг и промяна на общинския бюджет с цел да се заплати на изпълнителя. Едва на 12.07.2017 г., след като е било извършено плащането, кметът е внесъл предложението за втори път и то е било одобрено от общинските съветници.
В отговор на изпратения от Антикорупционния фонд сигнал от АДФИ са информирали, че планират финансова инспекция на община Благоевград. АДФИ ще проверява за законосъобразност при сключване на допълнителното споразумение, в това число за изпълнението на сключения договор, за допълнителното споразумение и за извършените плащания по тях, твърди неправителствената организация в съобщение на сайта си.

Отправихме официално запитване до пресслужбата на АДФИ по случая. Пиарът г-жа Василева заяви, че при тях постъпват многобройни сигнали от Антикорупционния фонд, и обеща да направи справка и по този за община Благоевград, но до края на работния ден не получихме отговор дали действително финансовата инспекция ще предприеме проверка в община Благоевград.

Припомняме, че изпълнението на проекта – изграждане на икономично LED осветление, стартира в началото на 2016 г., като за реализацията му Общински съвет – Благоевград разреши на местната администрация да изтегли кредит от близо 1, 9 млн. лв. от Общинска банка. „Кредитът ще се изплаща с направените икономии от изразходваната електроенергия“, каза тогава кметът на града Атанас Камбитов. Разчетите сочеха, че спестените пари ще са 120 хил. лв. годишно. Реализацията на проекта трябваше да позволи онлайн и в реално време да се следят потреблението и появата на аварии. Първоначалната стойност на договора от декември 2015 г. бе малко над 1.8 млн. лв. с ДДС. Година и половина по-късно се оказа, че са възникнали непредвидени разходи и фирмата изпълнител, представлявана от Константин Обецанов, има нужда от допълнителни средства в размер на над 433 хил. лв. с ДДС за изграждането на системата. Сумата за доплащането трябваше да бъде осигурена чрез промяна в размера на вече взетия дълг. Така цената на проекта достигна близо 2.3 млн. лв. с ДДС.

За да се направи допълнителното плащане, бе необходимо ново решение от Общинския съвет в Благоевград, с което да се делегират права на кмета Камбитов, след което да се сключи и допълнителното споразумение към основния договор с фирмата изпълнител. Но се оказа, че община Благоевград е платила парите към фирмата изпълнител, преди да получи разрешение от общинските съветници и да е сигурна, че те въобще ще приемат промяната и изменението в договора. Допълнителното споразумение бе предложено за гласуване постфактум на сесията през юни 2017 г. и бе отхвърлено, но след броени дни мина след повторно внасяне.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. А дано, ама надали!

    Крайно време е Крадлитов да бъде хванат за гушата за такива нагласени “поръчки”, печелени перманентно от Кенеди – пряко или с подставени лица. На народа му писна да го правят на маймуни, които ги ловят с трици!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *