След сигнал, че сградата на театъра в Благоевград пропада, специалисти установиха: Носещите конструкции са здрави, стъклата се пукат заради изкривени рамки

Специалисти са ревизирали сградата на театъра в Благоевград и са констатирали, че тя не е опасна за ползване и конструкцията й е здрава. Това съобщи зам. директорът по техническата част Валери Миленков, който преди няколко месеца забелязал пукнатини по стените на ресторант „Мелпомена“. В допълнение и няколкото напукани стъкла на фасадата по същото време го притеснили да няма слягане на земни пластове, какъвто възможен проблем в града по същото време коментирал главният архитект на общината В. Тинчев.

Директорът на театъра Ал. Галперин изпратил сигнал до Министерство на културата, че вследствие на подпочвени води сградата пропада, с искане за съдействие и да се направи експертиза. От там му отговорили, че благоевградските театрали трябва да поемат с бюджета си разходите по експертиза, като обещали, че ако се докаже необходимост от конструктивна намеса в сградата на театъра, трябва да се направи количествено-стойностна сметка с проектна документация, за да се заложат средства за реконструкция в бюджета за капиталови разходи.

Специалист от дирекция „Управление на собствеността” на министерството заедно с инженер проектант все пак обследвали носещите коннструкции и се установило, че те са здрави. Стъклата се били пукнали заради изкривяване на рамките, а не вследствие на конструктивни промени по сградата.

„Повече бдителност не е излишна, все пак в театъра освен служителите и актьорите влизат стотици зрители – деца и възрастни“, коментира загрижеността на управленския екип зам. директорът В. Миленков.

От Министерство на културата посочиха, че за миналата година на ДТ „Н. Вапцаров” са отпуснати специално 82 000 лева за ремонт на покрив, сценична механизация, отоплителен котел и купуване на товарен автомобил.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *