СЛЕД СЛУЧАЯ С БИТОТО В УЧИЛИЩЕ ДЕТЕ! 282-ма се подписаха под петиция в защита на учителката от Горно Драглище Р. Калоянова, 86 искат уволнението й

Високият обществен интерес към случая с битото от учителка дете в ОУ „Неофит Рилски“ в село Горно Драглище роди две онлайн петиции – в защита и против учителката.

Първата е инициирана от родителите и е под надслов „В защита на достойнството на старши учител Райка Калоянова-Фаразова“, а втората е „За уволнението на агресивната учителка, набила дете от с. Драглище“. До 16:30 часа във вчерашния ден хората, подкрепили първата петиция, бяха 282-ма, а тези, искащи уволнението й – 86.

В петицията, подкрепяща Райка Калоянова, родителите са изложили подробно позицията си. В нея те описват, че през дългия си професионален път педагожката е преподавала знания, изграждала е умения и навици и е възпитавала децата в духа на обич, честност, трудолюбие, справедливост, съпричастност, доверие, уважение и респект към българското училище и неговите стопани – учители и ръководство. Поведението на седмокласничката е определено така: „Ученичка с непристойно поведение, непрекъснато провокираща с действия и нецензурни думи както учители, така и съученици”. В петицията родителите подчертават, че наказание или уволнение за един такъв професионалист ще бъде несправедливост и една огромна грешка.

„Училището е институция, в която освен да се обучава, трябва да се поставят и моралните рамки и устои у бъдещото поколение. Безобразие е да се постъпва по този некоректен и неморален начин /от страна на родители и близки на въпросната ученичка/ с един от стожерите на нашето училище. Сега нашите деца, подведени от грубите коментари в социалните медии, задават въпроса: „Вярно ли е, че госпожа Калоянова няма да бъде вече учител?”. Какво да им отговорим?

Вярваме, че изразеното от нас мнение има значение и ще бъде уважено. Убедени сме, че в България достойни учители като г-жа Калоянова-Фаразова все още има и те трябва да бъдат съхранявани, ценени и уважавани! Нашият апел е да съхраним достойнството на българския учител!”, е призивът към хората.

Втората петиция е адресирана до директора на ОУ “Неофит Рилски” – Горно Драглище, дирекция “Социално подпомагане”, Държавната агенция за закрила на детето, Комисия за детето – Разлог и РУО – Благоевград. С гражданската подписка категорично се иска уволнението на учителката, упражнила агресия върху дете. В нея се казва:

„Ние, долуподписаните български граждани, заявяваме своето категорично несъгласие Райка Калоянова – учител в ОУ “Неофит Рилски” – Горно Драглище, да продължи да упражнява учителската професия и да остане ненаказана. Смятаме, че нейното поведение е силно опасно за възпитанието на децата, защото нарушава техните права. Педагог, който нарушава основните права на Закона за закрила на детето и не съжалява никак за деянията си, даже ги омаловажава, не е годен за педагогическата професия и е опасен“, се пише в петицията. В нея са цитирани разпоредбите на чл. 3 от Закона за закрила на детето, които регламентират основните принципи за закрила на децата, а именно зачитане и уважение на личността и правото на закрила срещу нарушаващите неговото достойнство методи на възпитание, физическо, психическо или друго насилие, и форми на въздействие, противоречащи на неговите интереси. В петицията е подчертано, че в национален ефир педагожката не е съжалила за действията си и не се е извинила за това на майката. Петицията завършва със следния призив:

„Уважаеми, престъплението е престъпление, независимо кога е извършено. И ние, българските граждани и данъкоплатци, искаме безопасна среда за обучение на децата ни, където те няма да бъдат унижавани, репресирани чрез методи на възпитание, включващи физическо и психическо насилие. Искаме най-строгите мерки срещу учителки като г-жа Калоянова, за да не се толерират и омаловажават такива престъпления срещу личността на децата“, се казва в петицията.

В същото време директорът на училището Бойко Пукнев все още не е излязъл с решение дали ще бъде налагано наказание на колежката му и какво ще бъде то. Вчера той обяви, че това ще стане до края на седмицата, за да бъде анализирана спокойно цялата събрана информация за фактите и обстоятелствата около случилото се.

Началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов още във вторник изрази мнение, че уволнение е прекалено строго наказание, тъй като не е налице системност, а атестацията за учителката до момента е много добра. 

Ивайло Златанов

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Прочел

    Ние, долуподписаните “български граждани”… звучи познато. Български граждани, когато искат, и нито граждани, нито българи, когато от тях искат.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *