След сондажи за минерална вода: Къщите за продан в дупнишкото с. Бистрица удариха 100 000 лв., нивите извън регулация – 10 000 лв. за декар

Голямо търсене на имоти има в дупнишкото с. Бистрица след разкрилата се перспектива за собствен минерален извор. Наследници на къщи ги продават на цени от 50 000 до 100 000 лв. Земеделска земя извън регулация, но в близост до селото, се предлага на цени от по 7000-8000 лв. за дка.

Млада дупничанка наскоро е купила двуетажна къща в близост до центъра на селото за 55 000 лв. В момента извършва основен ремонт на новата си придобивка. Къщата е строена в средата на миналия век и е с гредоред.

За друг имот близките на починал млад мъж са определили цена около 80 000 лв. Съседи заявиха, че въпреки високата цена са идвали купувачи да извършват оглед.

Асен Николов съобщи пред репортер на “Струма”:

“Ежедневно идват столичани в селото и търсят да купят къщи на цени до 100 000 лв. Прави ми впечатление, че по-голямо е търсенето на имоти и къщи в горната част на селото, над черквата, а не в началото – там, където се очаква да бликне минерална вода. Много необитаеми къщи бяха продадени за по 80 000-100 000 лв. В момента се предлага къща със запазена воденица на първия етаж за 100 000 лв. Наследниците на имота живеят в Пловдив и нямат намерение да идват да живеят тук. Заможни хора от Дупница и селото следят кой имот се обявява за продан и веднага го купуват. Очаква се селото ни да стане туристически обект от национално значение и всички купуват къщи, ливади, ниви…”, обясни Асен Николов.

Наскоро надзирател в затвора в Бобов дол е купил нива в м. Ташлъко, над канала за яз. “Дяково”, който минава над селото, за 4000 лв. Тя е била собственост на бивша учителка пенсионерка. Очаква се тези имоти да влязат в регулацията на селото, ако се разрасне и се развие като туристически център.

В селото се говори за наследнички на бащин дом, които пък се скарали заради цената на къщата. Обявили я за продан за 35 000 лв., но сега цената й е двойна след наплива от клиенти на имоти и се същата вече се предлага за 70 000 лв.

В Бистрица къща за гости ще строи върху наследствен имот архитект от София. Съпругата му е наследила парцел на края на селото, в подножието на планината, от дядо си, който е починал преди няколко месеца от К-19. За този имот купувачи са предлагали 70 000 лв., въпреки че къщата е гредоред.

Срещу имота на архитекта е къщата на бащата на д-р Йордан Никулчин. Той я е купил преди 10-ина години. Била паянтова къща от, която е направил модерна вила с голям двор, в който отглежда зеленчуци, има и овощна градина и много асми.

Още като стана известно, че край с. Бистрица има подводна река с минерална вода, започна търсенето на имоти. Едни от първите, които купиха стара къща в центъра на селото, бяха бизнесменът и общински съветник Иван Раков и Атанас Атанасов – наследници на доайена на СДС в Дупница Баба Васа.

Бившият кмет на община Дупница Атанас Янев също е започнал строеж на къща край Бистрица. Върху част от популярния като Общинска ливада с големина 14,5 дка имот пък ще се строи паркинг за каравани.

“В селото има около 30-ина необитаеми къщи. Голяма част от тях са обявени за продан. Идват много купувачи и купуват къщи от 50 000 лв. нагоре, независимо дали са с гредоред, или с плоча, земеделската земя върви по 10 000 лв. за дка и парцели за по 30 000-50 000 за дка. Купувачите са повечето от София”, обясни кметът на селото Кирил Огненски. 

Бистрица се намира в подножието на Рила и е на около 60 мин. от София по магистралата. Над Софраджик, където е построен атракционен мост, за което “Струма” писа, има голям водопад, морени и девствена гора.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *