СЛЕД СРЕЩА С РЪКОВОДСТВОТО НА ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД! Благоевградските адвокати се отказаха от протест пред Съдебната палата

Благоевградските адвокати се отказаха от протести пред Съдебната палата. Припомняме, че на извънредното си общо събрание на 12 септември те приеха декларация, че са готови да направят жива верига около сградата на Темида и няма да влизат на дела, ако не се облекчи достъпът им в съда, който заради Ковид пандемията е ограничен за външни лица, а съдебните актове се получават през прозорците. В сряда по инициатива на ръководството на Окръжен съд е проведена среща с благоевградски адвокати начело с председателя Мария Георгиева, на която са обсъдени спорните въпроси и набелязани мерки.

“За нормализиране на условията на работа ще бъдат отворени адвокатската стая и медиационния център, в които ще преглеждаме делата при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Освен комуникацията по телефона със служителите от регистратурата и деловодството, съществува опция за подаване на заявления по електронната поща и получаване на съдебни протоколи. Обсъдени бяха варианти за подобряване на работата и с другите съдебни служби. Изключително съм доволна от срещата с ръководството на Окръжен и Районен съд, която беше конструктивна и диалогична, така че протести няма да има”, заяви адвокат Мария Георгиева. За улеснение на гражданите и с цел да не се струпват много хора на едно място от началото на пандемията на партерния етаж на съда в Благоевград работят изнесени гишета, където се помещават службите „Архив“, „Регистратура“, „Фирмено отделение“. Достъпът до тях е посредством специално изградено стълбище, а за предстоящия зимен период е поставена и специална незамръзваща настилка. На входа на сградата гражданите лесно и удобно, без да се налага да чакат, могат да подават заявленията си в специално обособени кутии. Постъпилата входяща поща своевременно се придвижва от служител от „Регистратура“, а получаването на документите става бързо на изнесените гишета. В съдебната палата в Благоевград не се допускат лица с повишена температура и видимо влошено здравословно състояние, като на входа се извършва дезинфекция, поставен е и специален инфрачервен термометър. В съдебната палата магистрати, съдебни служители, адвокати, вещи лица и страните по делата се допускат само с противогрипни маски. В съдебните зали са изградени предпазни стъкла пред съдебния състав и са налични дезинфектанти. Свидетелите по делото се настаняват на разстояние от минимум 2,5 метра, а пейките и залите се дезинфекцират след всяко заседание.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 


Комуникацията на граждани и адвокати със съдебни служители става през прозорците
 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *