След стотици сигнали за пълни след дъжд с фекални води мазета и над 30 г. локални ремонти! Стартира подмяната на ВиК мрежата на 9 улици в района на Часовника, Митрополията и Орлин махала в Благоевград

Строителни дейности за подмяна на ВиК мрежата на 9 улици в района на Часовника, Митрополията и Орлин махала в Благоевград стартираха от ул. „Алеко Константинов“, „Неофит Рилски“, „П. Стоянов“ и „Сергей Румянцев”. До дни започва работа и по улиците „Борис Сарафов“, „Сава Михайлов“, „Патриарх Евтимий“ и два участъка на ул. „Васил Априлов“.

Повече от 30 години живеещите в района заливаха общината, водното дружество и медиите със сигнали за повреди и пълни с фекални води мазета и приземни етажи след дъжд заради старата и компрометирана канализация, но получаваха само политически обещания. Въпреки първоначалния отпор на част от общинските съветници на няколко поредни сесии на ОбС инж. Румен Томов в качеството си на кмет успя да убеди местния парламент в спешната нужда от основен ремонт на ВиК мрежата в централния градски квартал, за който да се изтегли 5 млн. лв. кредит.

Строителните работи започнаха с изграждане на временни водопроводи, за да не останат живеещите и работещите в района без вода. Навсякъде ще се подменят тръбите на водопровода и канализацията, ще се положи нов асфалт и ще се обновят тротоарите и бордюрите.

„Срокът за изпълнение на договорите е 120 дни, но в района на Часовника земната основа е специфична и там не може да се работи дори при най-слаб дъжд“, обясни зам. кметът по строителството инж. В. Трошанов и припомни смъртен случай там преди години по време на ремонтни дейности. Той прогнозира, че между 6 и 9 месеца ще продължи строителството, и апелира хората за търпение и разбиране. За да не се блокира напълно движението заради ремонтите, е предвидено част от тях да започнат с няколко дни по-късно.

„Моля живеещите на тези улици да преместят временно колите си, за да не пречат на работата на строителните фирми, всичко, което се прави, е за техния комфорт и за да живеят нормално“, призова зам. кметът инж. Трошанов.

Припомняме, че хората в района под Митрополията няколко пъти организираха протестни подписки, които внасяха в общината с апел да се предприемат спешни действия. Някои не издържаха и напуснаха домовете си, като се преместиха по кварталите, защото къщите им са започнали да се напукват от непрекъснатото пълнене на основите с вода от унищожената с годините канализация.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *