След сутрешната гимнастика бъдещи и настоящи ученици и учители се хванаха на Ковид хоро и тропнаха Корона ръченица в двора на благоевградското IХ ОУ

Бъдещи и настоящи ученици и учители от IХ ОУ “П.К. Яворов” – Благоевград заформиха ефектно Kовид хоро и тропнаха ръченица в двора на училището. Това се случи при откриването на традиционното лятно училище в IХ ОУ.
Миналото лято заниманията бяха разделени на две части – след края и малко преди на новата учебна година, и сега отново са подновени. Любопитното е, че в повече от интересните дейности като утринна гимнастика, забавна математика, щафетни игри, цветна палитра, да оглеждаме семена се включват не само бъдещи първокласници и ученици на IХ ОУ, а и деца на възраст от 5 до 12 г. от целия жк “Ален мак” и от града.
По този повод зам. директорът на IХ ОУ Богдана Костадинова сподели, че няма да върнат нито едно дете. А първият “час” по народни танци бе повече от забавен и изпъненен с много емоции. В ролята на инструктор бе старши учителят в начален етап Хриса Ковачева, която е и ръководител на училищната танцова група “Макчета”. В знак на приемственост част от по-големите членове на формацията показваха стъпки и движения на начинаещите танцьори и всички заедно се забавляваха под звуците на фолклорни песни. За да няма контузии и травми, тренировката започна с разгрявка и в края на подготвителната част децата и учителите начело със зам. директора Б. Костадинова тропнаха ръченица, след което се подредиха за право хоро.
Впечатление направи, че “урокът” премина при стрикно спазване на мерките за безопасност. Така медицинското лице на IХ ОУ Елена Ненова съблюдаваше да се спазва необходимата дистанция. Затова и Хр. Ковачева бе осигурила пластмасови пръчки, които раздаде на танцьорите, и така присъстващите заформиха истинско хоро, като при това спазваха и социална дистанция.
Лятното училище продължи със занимания по английски език, които също са включени в програмата, а зам. директорът издаде в аванс, че възнамеряват да организират и лятно кино. За тази цел един от двата интерактивни дисплея, с които разполага училището, ще бъде изкаран на двора и деца, родители, баби… ще гледат част от любимите си филми под открито небе.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

1 Деца и учители заформиха Ковид хоро в училищния двор. 2,3 Хр. Ковачева бе осигурила пластмасови пръчки, за да спазват танцьорите дистанция, а часът започна със загрявка. 4 Зам. директорът на IХ ОУ Б. Костадинова лично се включи в заниманията и демонстрира отлични танцови умения. 5,6 Част от заниманията по рисуване

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Еххх...

  Преди т.нар.демокрация във всяко училище сутрин се правеше гимнастика по 10 минути и после се влизаше в училището под строй – и с песен.

  Отговор
 2. НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА

  В много училища в страната, в това число в областни центрове и дори в
  столицата, съществуват маломерни и слети паралелки. Значително по-малкият брой
  ученици в сравнение с нормативно установения минимум в една паралелка, както и
  едновременното обучение на ученици от различни възрастови групи не позволява
  провеждането на нормален учебен и възпитателен процес, не отговаря на интересите на
  децата и противоречи на основните приоритети за гарантиране на равен достъп до
  съизмеримо по качество образование. Изкуственото поддържане на относително голям брой училища води до неефективност на разходите и допълнително забавя процеса на инвестиции в
  повишаване на качеството на образованието.

  Отговор
  1. Василка Величкова

   Уважаема “Национална програма”, в центъра на всяка образователна система е детето, което, за да получи по-качествена грижа и образование, трябва да има достатъчно пространство и безопасна за здравето среда, да получи индивидуална подкрепа от учител, а това е абсолютно невъзможно при огромен брой деца в класната стая и в училището, като цяло. Пандемията КОВИД-19 показа на света, че трябва да се предприемат бъдещи мерки за предпазване на децата от разпространяване на заболявания. Ето защо в момента в много страни, например в САЩ, се правят промени в броя на децата, обучавани в една класна стая. В САЩ от следващата учебна година максималния брой е 8 ученици в клас/група. А що се отнася до изкуственото поддържане на относително голям брой училища, те не касаят случая с Девето основно училище “Пейо Яворов” в Благоевград, което е единственото основно училище в квартал в областен град.

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *