След съботния инцидент със скиор в ски център Картала истината лъсна: Представителят на концесионера Илия Ризов прекратил преди 2 г. договора с Планинската спасителна служба, оттогава всеки пострадал се спасява както може

Концесионерът на ски център Картала Илия Ризов е прекратил договора с Планинската спасителна служба през 2019 г. и на практика оттогава спасителите нямат ангажимент към пострадали на ски пистите над Благоевград. Това съобщиха за „Струма“ от службата, в която работят само доброволци.

Въпреки прекратения договор в събота те получили обаждане от тел. 112 за 24-годишния софиянец Георги Захариев, който си счупи крака на пистата, и веднага звъннали на служителите в курорта. „Отговориха ни, че знаят за случая и вече са тръгнали да окажат помощ на пострадалия“, уточниха спасителите.

Те прецениха, че дължат обяснение по случая със софийския скиор, който се потроши при спускане в курорта и се наложи неговите приятели да го спасяват и да го транспортират до болница в София, след като се оказа, че въпреки че са дали по 33 лв. за карта за ски влека, в която би трябвало да има и застраховка, когато Захариев паднал, се оказало, че няма кой да се погрижи за него.

Ето какво разяснение дадоха от Планинската спасителна служба за ситуацията в ски курорт Картала:

„Спасителите, оказващи помощ на пострадали, работят в ски центровете след сключване на договор. Те са сезонни работници със задължения,  определени в договора, подобно на водните спасители. Ангажирани са само на територията на ски центъра, която обхваща пистите за спускане и “буферните” зони около тях. Извършването на долекарска помощ в ски центовете се извършва със специализиана техника според теренните особености, като обикновено се използват ръчни или моторни шейни и съвременни медицински пособия за шиниране и обездвижване на пострадал.

Планинските спасители от отряда са доброволци, които оказват помощ при нужда в район Благоевград-Рилски манастир-хижа „Рибни езера“-хижа „Македония“ – билото до местността Предел. За всеки един случай спасителите тъгват от гр. Благоевград, като изключение се прави през почивните дни, когато има наряд в спасителен пост “Бодрост” или хижа „Македония“.

От 2015 г. до 2019 г. ПСС при БЧК беше сключила договор с концесионерите на ски център Картала и бяха разкрити три спасителни поста в рамките на курорта. Назначен беше екип от планински спасители, който разполагаше с моторна шейна, снегоходна машина “Амбуланс” и няколко ръчни шейни по различните постове. Доброволците от отряда помагаха на колегите си през почивните дни. Оказана беше помощ на много скиори, пострадали по пистите, и на няколко заблудили се поради мъгла и попаднали в съседните улеи. Реагирано беше адекватно при няколко много тежки случаи с помощта на д-р Ганева /лекар към ПСС, отряд Благоевград/ и други медици, даващи дежурства в лекарски кабинет. Оказвана беше помощ дори на гости в хотела…

След смяна на концесионерите договорът към ПСС беше прекратен и бяхме помолени да изтеглим оборудването си от ски центъра. В момента при получаване на сигнал за инцидент в ски центъра сме длъжни да се допитваме до концесионерите за повече информация и достъп до зоната. Най-бързият достъп до горна станция е кабинковият лифт, но ако няма начин да го ползваме, при необходимост от нашата помощ трябва да качим цялото си тежко оборудване – шейна, вакуум матрак, медицински консумативи… което прави една спасителна операция доста бавна“.

Илия Ризов

Записа: ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *