HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА НА Е-79! Помощник-консулът на Сърбия бдя 20 часа до болничното легло на 5-г. Марко

Помощник-консулът на посолството на Сърбия Миро Лукич остана близо 20 часа до болничното легло на пострадалото при катастрофата на Е-79 5-годишно дете. При инцидента по-голямото му братче загина, а родителите са ранени. Помощник-консулът пристигнал в хирургия на благоевградската болница вечерта в неделя, веднага след като бил уведомен за тежкия инцидент със семейството от град Върбас, което катастрофира на Е-79 на път за почивка в Гърция. Началникът на хирургия д-р Димитър Димитров информирал здравното министерство и посолството на Република Сърбия.

Помощник-консулът успокоил по-малкото братче, което е в шок от трагедията. Момченцето е с мозъчно сътресение. Миро Лукич разоварял с него на родния му език, нахранил го и направил всичко възможно за по-бързото му съвземане от стреса.

Вчера в болницата след трагичния инцидент със загиналото 14-годишно момче при тежката катастрофа, станала завчера на главния път в района между Струмяни и Градешница, пристигна лично и началникът на консулския отдел на посолството на Сърбия Александър Стаматович. Той се запозна на място с обстоятелствата и здравословното състояние на пострадалото семейство. Пред репортер на „Струма“ консулът каза, че цялата общественост в Сърбия скърби, хората са запознати с трагичния инцидент и оживено се интересуват.

„Центърът на внимание в Сърбия в момента е жестоката трагедия и съдбата на семейството, което пострада на път за лятна почивка в Гърция, ситуацията е изключително тежка за нас, разбит е животът на едно семейство, което загуби детето си”, каза началникът на консулския отдел Ал. Стаматович и допълни: „Благодаря на дежурните екипи в Благоевград, които вложиха максимум усилия и направиха всичко възможно за овладяване на тежкото им състояние. Детенцето Марко утре си тръгва за Сърбия, то е стабилно и адекватно, без увреждания. По чудо е без сериозни наранявания, има все още лека болка в крака, стресирано е. Тази вечер, за да не бъде оставено самичко в болницата в Благоевград, пристигат роднини, всеки момент очакваме да дойде близък на почерненото семейство.

Обстоятелствата около трагедията още се изясняват. Животът на това семейство се преобърна само за секунди и това определено много ни разстрои, особено мен, затова и пристигнах лично на мястото. Благодаря за бързата реакция и професионализъм на цялата болница, най-вече на началника на хирургия д-р Д. Димитров и на неговия колега, завеждащия реанимация д-р Л. Димитров”, заключи консулът Ал. Стаматович.

Бащата на пострадалото дете, 41-годишният Ищван Макша, е поставен на апаратна вентилация, той е със сериозна гръдна травма, има двустранен хемопневмоторакс. Той вечерта е опериран от свикан по спешност тричленен лекарски екип. Хирурзите д-р Димитров, д-р Копанаров и д-р Нешев са извършили животоспасяваща операция за овладяване на вътрешния кръвоизлив от разкъсан далак и черен дроб. Предстои му повторна хирургична интервенция, но трябва да преминат 48 часа.

„Ако състоянието на пациента позволява, ще бъде транспортиран с реанимобил за болница в Белград, разговаряхме по тази тема с консула, запознато е и здравното министерство в Сърбия, предстои му продължително лечение за овладяване на тежките политравми”, поясни началникът на хирургия д-р Д. Димитров.

Съпругата му Дравка е поставена на апаратна вентилация в реанимацията на „Пирогов“, тя е с фрактура на три шийни прешлена, извършена е интервенция за овладяване на контузия на бедро. В момента се уточнява дали ще се извърши неврохирургична интервенция. Провежда се лечение и на лицево-челюстната й травма.

Предстои транспортиране и на трупа на загиналото 14-годишно момче за родния му град в Сърбия.

Състоянието на другото пострадало семейство – Мария и Мариян Маркови от София, и 9-годишният им син, е стабилно, те остават за лечение в МБАЛ – Благоевград.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *