След три дни безводие 20-ина жители на Самораново излязоха на протест пред кметството: На водохващането има 4 нерегистрирани тръби и карат вода към Дупница, Бобов дол, Дяково… излива се и в дерето, а до нашите чешми не стига

Безводието изкара жители на дупнишкото село Самораново на протест пред кметството. „Трети ден в големите жеги в селото няма вода”, заявиха около 20-ината души, събрали се вчера на протеста.

Жителите на селото са 1750. Майки с малки деца се оплакаха, че не могат да изкъпят децата си и да изперат дрешките им. “От горещините и безводието може да се разрази някоя епидемия. В момента при мен са двете ми внучета. Без вода е страшно”, оплака се възрастна жена от селото.

„На водохващането няма охрана. Аз следя проблема с водата в селото от години. Преди няколко години, след пореден протест, ни беше казано да мълчим, че на водохващането има тръба за селото и още 4 други тръби, които не са регистрирани в Басейнова дирекция, и се отклонява вода за Дупница, Бобов дол, Дяково… Хора от селото ходиха на извора, откъдето селото се захранва, и установиха, че водата се стича по деретата, а в селото няма питейна вода. Тя не е качествена, но все пак върши работа. Във водата има песъчинки и други твърди частици. Шефът на ВиК Илия Илиев е роднина на зам. кмета Крум Милев и затова не му търсят сметка. Ще отидем и на жълтите павета, ако трябва. Дано ни чуят. Като са разбрали, че ще идват от медиите, дойде отговорникът във ВиК за селото. Започна да ни псува и си тръгна, без да реши проблема”, заяви разгневена Ани Караджинова.

„Направих си труда, отидох до водохващането. Там няма никаква охрана. Някой може да пусне отрова и да изтрови цялото село”, заяви Мария Дотина и допълни: „Пречиствателната станция за питейната вода на селото е направена от решетка от хладилник, върху която е сложена мрежа. Така се пречиства водата от твърди частици и от шума. Водопроводът е на 25 години. На ден стават по 2-3 аварии. С парите за ежедневните ремонти, които плаща ВиК, може да се смени част от водопровода. За да има постоянно водоподаване, са необходими 10 метра тръба, за да се смени сега съществуващата на водохващането за селото. От години няма кой да го направи”, заяви Мария Дотина.

Чуха се гласове от протестиращите, че повече няма да плащат питейната вода, докато не се регулира водоподаването.

Народната певица Диана Градевска коментира: “Безводието в селото е криминогенна ситуация. Нека институциите се самосезират. Не може да ни залъгват, че някой е сложил камък с найлон на тръбата за селото на водохващането и ние нямаме вода. Ако е така, ВиК не са си свършили работата. Да назначат охрана и да хванат кой запушва тръбата. Това е престъпление към цяло село”, заяви Градевска.

„Някой е запушил тръбата за водоподаване на селото с камък и найлон, за да си полива нивите. Наши служители разчистиха и в момента двата резервоара се пълнят. До ден-два ще има вода до всички абонати. И през други години е запушвана тръбата, проблемът не е от вчера. Не можем да си позволим охрана на водохващането”, категоричен бе по телефона управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Мария Дотина /със синята блуза в средата/

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *